Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΗΠΑ: Έγκριση νέου φαρμάκου για τον καρκίνο του προστάτη

Δύο μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες κέρδισαν την έγκριση των αρμόδιων φορέων των ΗΠΑ για την κυκλοφορία ενός φαρμάκου για τον καρκίνο του προστάτη.

Ο οργανισμός ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων, αφού αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου , το οποίο ονομάζεται Xofigo και χορηγείται σε ενέσιμη μορφή, έδωσε πρόσφατα την έγκριση για την κυκλοφορία του. Η θεραπευτική ένδειξη του φαρμάκου, για την οποία ο οργανισμός έδωσε την έγκριση, είναι η αντιμετώπιση των μεταστάσεων στα οστά σε άνδρες στους οποίους ο καρκίνος του προστάτη έχει εξαπλωθεί έπειτα από τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή χειρουργικής θεραπείας, με σκοπό τη μείωση της τεστοστερόνης.

Οι δύο εταιρείες πήραν την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου στις ΗΠΑ, ενώ μία εκ των δύο έχει κάνει αίτηση για την έγκριση της κυκλοφορίας του και στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο έχει κάποιες ιδιότητες ασβεστίου οι οποίες προάγουν τη δέσμευσή του στα καρκινικά κύτταρα των οστών, τα οποία έπειτα καταστρέφονται με τη βοήθεια των ακτινών Α. Η προσέγγιση αυτή είναι πολύ πιο στοχευμένη, σε σύγκριση με τη συμβατική ακτινοθεραπεία.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως πρόκειται για ένα φάρμακο του οποίου οι ετήσιες πωλήσεις θα ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ.

Πηγή: Reuters

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more