Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Φορολογία: Αναλυτικά οι νέες αλλαγές στις αποδείξεις

Φορολογία: Αναλυτικά οι νέες αλλαγές στις αποδείξεις
Την ερχόμενη εβδομάδα οριστικοποιείται η νέα μορφή του μέτρου της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία
σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν λεπτομερείς εισηγήσεις σχετικά με τη νέα μορφή του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στους υπηρεσιακούς παράγοντες:

-εγκαταλείπεται η λογική της συλλογής αποδείξεων από όλες τις συναλλαγές των φορολογούμενων, όπως αυτή ισχύει σήμερα. Δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι οι φορολογούμενοι να συλλέγουν, για παράδειγμα, αποδείξεις από σούπερ μάρκετ ή αλυσίδες καταστημάτων οι οποίες κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις

- πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι να θεσπιστούν φορολογικά κίνητρα, όχι με τη μορφή της «τιμωρίας» με περισσότερο φόρο που ισχύει σήμερα εφόσον δεν συγκεντρωθούν αποδείξεις, αλλά με την παροχή φοροέκπτωσης.

-θα αναγνωρίζονται αποδείξεις μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή πχ γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κέντρα διασκέδασης κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, όποιες αποφάσεις ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, πριν τεθούν σε εφαρμογή, θα περάσουν  από το «κόσκινο» της τρόικας , η οποία φτάνει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου και οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να περιληφθούν σε «νομοσχέδιο φορολογικών κινήτρων» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε πως με την σημερινή μορφή του μέτρου των αποδείξεων, του οποίου η τρόικα ζήτησε την κατάργηση, προβλέπεται ότι κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας ίσης τουλάχιστον με το 25% του εισοδήματός του. Για την αξία αποδείξεων που του λείπουν τιμωρείται με πρόσθετο φόρο 10%.

Η νέα μορφή του νέου μέτρου των αποδείξεων θα τεθεί σε ισχύ από την 1η/1/2014.
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more