Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Μια νέα γλώσσα ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία

 
Υπάρχουν πολλές γλώσσες που πεθαίνουν και άλλες τόσες που είναι ήδη νεκρές. Όμως τουλάχιστον μία γεννήθηκε μόλις πρόσφατα, από παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένο χωριό στη Βόρεια Αυστραλία. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Lifo, ο Carmel O'Shannessy, ένας γλωσσολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έχει μελετήσει τη γλώσσα τους για πάνω από μια δεκαετία και συμπέρανε ότι τα παιδιά δεν μιλούν ούτε κάποιο διάλεκτο ούτε κάποια από τη γλώσσα των Κρεολών, αλλά μια νέα γλώσσα με δικούς της γραμματικούς κανόνες.  

Σύμφωνα με τους New York Times η γλώσσα λέγεται Warlpiri rampaku, ή «Light» Warlpiri και ομιλείται μόνο από ανθρώπους κάτω των 35 χρόνων στο Lajamanu, ένα απομακρυσμένο χωριό περίπου 700 κατοίκων στη Βόρεια Περιοχή της Αυστραλίας. Στο σύνολο 350 άτομα μιλούν τη γλώσσα ως μητρική τους.

Πολλοί από τους πρώτους ομιλητές της γλώσσας είναι ακόμα ζωντανοί. Αυτό που κάνει τόσο μοναδική τη δουλειά της O'Shannessy είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία για τη γέννηση μιας γλώσσας και της πρώτης περιόδου ύπαρξής της. 

Όλοι στο Lajamanu μιλούν και «strong» Walpiri, μια γλώσσα των αβορίγινων που ομιλείται από άλλους 4.000 ανθρώπους σε διάφορα χωριά της Αυστραλίας. Πολλοί επίσης μιλούν και Kriol, μια γλώσσα με βάση τα Αγγλικά που αναπτύχθηκε στο τέλος του 19ου αι. και ομιλείται μαζικά από πολλούς Αβορίγινες. 

Η απομόνωση του χωριού, 547 χλμ. μακριά από το πλησιέστερο εμπορικό κέντρο και χωρίς πλήρως ασφαλτωμένους δρόμους έχει σίγουρα κάτι να κάνει με την ανάπτυξη της νέας γλώσσας. Το ίδιο το χωριό δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση όταν, φοβούμενη για τον υπερπληθυσμό της πόλης Yuendumu, πήρε 550 ανθρώπους και τους εγκατέστησε εκεί. Τουλάχιστον δύο φορές το γκρουπ περπάτησε πίσω στην πόλη του για να μεταφερθούν πάλι στο χωριό.

Η γλώσσα γεννήθηκε όταν οι γονείς μιλούσαν στα μωρά τους απλά, με συνδυασμό των τριών γλωσσών. Μετά όμως τα παιδιά έκαναν τη γλώσσα δική τους εισάγοντας ριζοσπαστικές καινοτομίες στη σύνταξη. Το γιατί μια νέα γλώσσα δημιουργήθηκε τότε δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς δεν υπήρχε έλλειψη μιας κοινής γλώσσας με την οποία να μπορούσαν να συνεννοηθούν όλα τα μέλη της κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more