Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Tο 2013 πληρώνουμε για τελευταία φορά το "χαράτσι"

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας την επίσκεψη στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι...


απέφερε σημαντικά αποτελέσματα. «Πήραμε τη στήριξη που περιμέναμε από την Αμερική στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», είπε.

Μιλώντας στο ΜEGA, ο κ. Στουρνάρας, αναφέρθηκε στο έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα και χαρακτήρισε σημαντική για τις διαπραγματεύσεις που έρχονται τη δήλωση Ομπάμα κατά της λιτότητας , επισημαίνοντας ότι αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά, δεν θα έκανε τη δήλωση στήριξης ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι η Αθήνα συμπίπτει με την Ουάσιγκτον για αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Από μόνη της η λιτότητα δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα, είπε ο υπουργός, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από το να πειστεί για αυτό ο ευρωπαϊκός βορράς. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να ωθεί στην ανάπτυξη.

Για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του εξαμήνου και των εσόδων του ίδιου διαστήματος, η μέχρι τώρα πορεία οδηγεί υπό προϋποθέσεις σε πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου. Εξάλλου, προέβλεψε αύξηση ρυθμού ανάπτυξης το 2014, επισημαίνοντας ότι όλες οι προβλέψεις, θεωρούν πως ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα είναι καλύτερος από το 2013. Ήδη, είπε, τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης φαίνονται.

Τόνισε, πάντως, ότι αν δεν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα και εκτίμησε ότι ο δρόμος, είναι μακρύς, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων βρίσκεται σε εξέλιξη μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία είσπραξης φόρων. Ο κ. Στουρνάρας είπε: «Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με τη φοροδιαφυγή», καθώς «όταν δεν κόβεται μια απόδειξη κάποιος κλέβει εμάς και το κράτος». Ανέφερε ότι οι αποδείξεις θα αποκοπούν από το φορολογικό σύστημα και υπάρχουν σκέψεις να δοθούν κάποια κίνητρα για τη συλλογή τους.

Αναφερόμενος στις καταθέσεις, είπε ότι επιστρέφουν με χαμηλούς ρυθμούς. Τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, ούτε «κουρέματος» των καταθέσεων και επισήμανε ότι παρά την ανακεφαλαιοποίηση, αν δεν επιστρέψουν οι καταθέσεις, δεν θα αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, εξάλλου, ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την τρόικα θα είναι πολύ δύσκολη και επισήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να φτιάξει ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μείωση μισθών και σημείωσε ότι το 2013 πληρώνουμε για τελευταία φορά το χαράτσι.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more