Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

3η γιορτή κτηνοτροφίας 2013

    Ο Δήμος Πολυγύρου και η Δημοτική Κοινότητα Γαλάτιστας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής και τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Γαλάτιστας, διοργάνωσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με μεγάλη επιτυχία, τη 3η ΓΙΟΡΤΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ στη Γαλάτιστα, στις 6, 7, 8 Σεπτεμβρίου 2013.


 Κατά τη διάρκεια της γιορτής, όπου συμμετείχε και το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής με δικό του περίπτερο, πραγματοποιήθηκαν πολλές ενημερωτικές διαλέξεις από ειδικούς επιστήμονες για θέματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους.

Η 3η Γιορτή Κτηνοτροφίας έχει ως στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της κτηνοτροφίας ως κινητήριου μοχλού ανάπτυξης της περιοχής και στο πλαίσιο αυτό, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, επιδιώκονται: προβολή των τοπικών προϊόντων, ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής επιχειρηματικότητας και η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν στο Αγάπειο Ίδρυμα, ομιλίες-ημερίδα και παρουσιάσεις θεμάτων που αφορούν την ελληνική κτηνοτροφία και κυρίως τα προβλήματα του κλάδου.

«Αγροτική Πολιτική και Ανάπτυξη» ήταν ο τίτλος της Ημερίδας την οποία τίμησαν με την παρουσία τους, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, οι Υπουργοί Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας και Μακεδονίας Θράκης κ.κ. Κ. Χατζηδάκης και Θ. Καράογλου αντίστοιχα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α. Τζιτζικώστας, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Ιερισσού, Αγίου Όρους & Αρδαμερίου και Μιλήτου & Καθηγούμενου της Ι. Μονής Αγίας Αναστασίας κ.κ. Θεόκλητος και Απόστολος αντίστοιχα, ο βουλευτής Χαλκιδικής κ. Ε. Καρανάσιος, οι Δήμαρχοι Πολυγύρου και Σιθωνίας κ.κ. Α. Ζωγράφος και Ι. Τζίτζιος αντίστοιχα. Επιπλέον , στο πλαίσιο της ημερίδας, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν -μεταξύ άλλων- τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, την κτηνοτροφία στην Ελλάδα και τις προοπτικές ανάπτυξής της, τον αγροτουρισμό στη Χαλκιδική και μια ολοκληρωμένη πρόταση για οικογενειακό τυροκομείο, στο πλαίσιο καθετοποίησης των κτηνοτροφικών μονάδων.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, όσοι επισκέφτηκαν τη Γιορτή είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση του έργου «Πρό(σ)κληση σε φόνο» από την ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου.

Την επομένη, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησε εμφάνιση η χορωδία Γαλάτιστας και την Κυριακή, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου της περιοχής λειτουργούσε από τις 11 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα, έκθεση τοπικών προϊόντων - γεωργικών και κτηνοτροφικών μηχανημάτων, επιχειρήσεων, φορέων, αγροτικού -λαογραφικού υλικού.

Στον ίδιο χώρο, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν γευσιγνωσία με συνταγές του Συλλόγου Γυναικών Γαλάτιστα, εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής, παρουσίαση συνταγών από σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας όπου φέτος παρουσίασαν μια νέα συνταγή με βάση τη μαρμελάδα και το γλυκό κουταλιού ελιάς, απονομή διπλωμάτων στους συμμετέχοντες και την έκθεση ««Η ιστορία της Γαλάτιστας» από τον Σύλλογο Γαλατιστέων Θεσσαλονίκης.

Το τριήμερο της γιορτής όπου πραγματοποιήθηκαν οι διάφορες πολιτιστικές και χορευτικές εκδηλώσεις, χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more