Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής στην 3η Γιορτή Κτηνοτροφίας στη Γαλάτιστα

Ξεκίνησαν σήμερα οι εκδηλώσεις της 3ης Γιορτής Κτηνοτροφίας στη Γαλάτιστα παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη ΠΚΜ & Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Γιώργου.

«Αγροτική Πολιτική και Ανάπτυξη» ήταν ο τίτλος της Ημερίδας την οποία τίμησαν με την παρουσία τους, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, οι Υπουργοί Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας και Μακεδονίας Θράκης κ.κ. Κ. Χατζηδάκης και Θ. Καράογλου αντίστοιχα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α. Τζιτζικώστας, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Ιερισσού, Αγίου Όρους & Αρδαμερίου και Μιλήτου & Καθηγούμενου της Ι. Μονής Αγίας Αναστασίας κ.κ. Θεόκλητος και Απόστολος αντίστοιχα, ο βουλευτής Χαλκιδικής κ. Ε. Καρανάσιος, οι Δήμαρχοι Πολυγύρου και Σιθωνίας κ.κ. Α. Ζωγράφος και Ι. Τζίτζιος αντίστοιχα.


Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων ο κ. Γιώργος επεσήμανε ότι η Γαλάτιστα είναι η καρδιά της κτηνοτροφίας για την Χαλκιδική και ευχήθηκε στους Χαλκιδικιώτες κτηνοτρόφους, που κρατούν τον κλάδο ζωντανό κάτω από αντίξοες συνθήκες καλό κουράγιο.

Ειδικότερα τόνισε: "Η γιορτή αυτή αναδεικνύει μία σημαντική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα για την Χαλκιδική και κυρίως για το ορεινό τμήμα της. Η κτηνοτροφία αλλά και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που την συνοδεύουν συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία του τόπου.

Σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας η οποία κυρίως γίνεται σε φτωχές και άγονες περιοχές, μπορεί να αποτελέσει μία καλή λύση. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η ΠΟΠ φέτα και το γιαούρτι είναι αναγνωρισμένα διεθνώς και αποτελούν σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (ΠΕΧ) έχοντας κατανοήσει την σπουδαιότητα της κτηνοτροφίας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την στήριξη του κλάδου."

Ο κ. Ι. Γιώργος ανακοίνωσε:
- την έγκριση σημαντικού χρηματικού ποσού για την προετοιμασία του φακέλου ώστε να αναγνωρισθεί το κατσικίσιο κρέας Χαλκιδικής αλλά και το κατσικίσιο τυρί ως ΠΟΠ προϊόντα (παρά το γεγονός του περιορισμένου προϋπολογισμού),

- παράλληλα η ΠΕΧ έχει συμμετάσχει αλλά και έχει προγραμματίσει την συμμετοχή σε εκθέσεις, όπως το Φεστιβάλ Γάλακτος και Τυριού, η DETROP, η AGROTICA και τα ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ στο Μουσείο της Ακρόπολης, προβάλλοντας κτηνοτροφικά προϊόντα του τόπου μας

- η ΠΕΧ συνεχίζει να στηρίζει την πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος για την δημιουργία του Ελληνικού και κατ’ επέκταση του Χαλκιδικιώτικου Πρωινού (Τοπικό Σύμφωνο Χαλκιδικής), όπου τα τοπικά κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν σημαντική θέση.

Από την άλλη οι Υπηρεσίες της ΠΕΧ προσπαθούν να δώσουν λύση στα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Ενδεικτικά ανέφερε: την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων η οποία απαιτεί πολύ γραφειοκρατία αλλά αντιμετωπίζει και προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας, από την χωροθέτηση των περιοχών NATURA αλλά και από την εφαρμογή των κατά τόπους Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων στα οποία δεν έχουν προβλεφθεί οι σταυλικές εγκαταστάσεις.

Τέλος να επισημάνουμε ότι γίνεται προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα με προσωπικές παρεμβάσεις του κ. Ι. Γιώργου σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more