Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Σύνταξη στα 50 για 700.000 γονείς

Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων.

Σύνταξη στα 50 για 700.000 γονείς
Τελευταία ενημέρωση 09/09/2013, 11:39
Στα 50 μπορούν να πάρουν σύνταξη, 700.000 γονείς που είναι ασφαλισμένοι σε ταμεία μισθωτών (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών) ή και ελευθέρων επαγγελματιών και έχουν παιδιά είτε ενήλικα, είτε ανήλικα.

Ακόμη και σήμερα που τα επίσημα όρια ηλικίας για σύνταξη είναι στα 62 και στα 67 να εκμεταλλευτούν τις μεταβατικές διατάξεις του ασφαλιστικού και να κατοχυρώσουν σύνταξη από τα 50 ή ακόμα και χωρίς όριο ηλικίας, λόγω τέκνων.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», αν τα παιδιά γεννήθηκαν μετά το 2000, τότε ο χρόνος που μπορούν να κατοχυρώσουν για να βγουν πιο εύκολα στη σύνταξη φτάνει στα 5 έτη.

Η δυνατότητα εξόδου στη σύνταξη με προσμέτρηση χρόνου παιδιών αφορά εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που έχουν είτε ένα ανήλικο παιδί είτε τρία παιδιά, που γεννήθηκαν μετά το 2000.

Όσοι εργάζονται σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μπορούν να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του ασφαλιστικού για συνταξιοδότηση με ανήλικα τέκνα ή με ενήλικα παιδιά, εφόσον είναι τρίτεκνοι και έχουν την πρώτη τους ασφάλιση μέχρι τις 31/12/1992.

Το κέρδος για τους γονείς είναι διπλό, αφενός γιατί μπορούν να κατοχυρώσουν τις ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή αποχώρηση από τα 50 και αφετέρου να φύγουν με πλήρη σύνταξη, είτε με 5.500 «ένσημα» (ΙΚΑ) είτε με 17,5 έτη ασφάλισης (Δημόσιο) είτε με 25 έτη (ΔΕΚΟ) είτε με 20 έτη (τρίτεκνοι σε ΔΕΚΟ).

Οι διατάξεις για σύνταξη με ανήλικα τέκνα έχουν εφαρμογή και στους πατέρες εφόσον είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αν είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ΔΕΚΟ, τραπεζών, ασφαλισμένοι σε ταμεία μισθωτών.

Στην τελευταία περίπτωση μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με διατάξεις ανηλίκων, αν όμως είναι χήροι, ή διαζευγμένοι και έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των παιδιών τους. Σε όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή είτε είναι με ανήλικο παιδί ή με τρία ενήλικα τέκνα, μπορούν να εξαγοράσουν χρόνο για να θεμελιώσουν δικαίωμα. Δεν μπορούν όμως να κάνουν εξαγορά πλασματικού χρόνου λόγω τέκνων.

Πηγή: Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more