Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΤΟΝΙΣΜΟ ΛΕΞΕΩΝ!

                Υπάρχουν φορές που στον καθημερινό μας λόγο τονίζουμε λάθος ορισμένες λέξεις.  Συνήθως, πολλοί από εμάς έχουμε αμφιβολίες για τον σωστό τονισμό σε κάποιες πτώσεις. Παρακάτω παραθέτονται κάποιοι κανόνες τονισμού, οι οποίοι σίγουρα θα βοηθήσουν, ώστε ο λόγος μας να γράφεται, αλλά και να ακούγεται πάντοτε σωστά.

Ø  Από τα προπαροξύτονα ουσιαστικά (αυτά που τονίζονται στην προπαραλήγουσα), τα λόγιας προέλευσης αρσενικά και θηλυκά σε –ος κατεβάζουν τον τόνο στην παραλήγουσα στη γενική του ενικού και στη γενική και αιτιατική του πληθυντικού και τα ουδέτερα σε –ο στη γενική ενικού και πληθυντικού:
ο άνθρωπος, του ανθρώπου, των ανθρώπων, τους ανθρώπους
η διάμετρος, της διαμέτρου, των διαμέτρων, τις διαμέτρους
το μέτωπο, του μετώπου, των μετώπων.
Οι πολυσύλλαβες και η λαΪκής προέλευσης λέξεις κρατούν τον τόνο της ονομαστικής σε όλες τις πτώσεις. Λέμε: ο αντίλαλος, του αντίλαλου/ ο Θόδωρος, του Θόδωρου.
Ø  Τα προπαροξύτονα επίθετα φυλάγουν τον τόνο της ονομαστικής παντού, όταν προηγούνται των ουσιαστικών που προσδιορίζουν. Λέμε: του αδύνατου παιδιού/ των ανθρώπινων συμφορών.
 Όταν χρησιμοποιούνται ως ουσιαστικά, τότε κατεβάζουν τον τόνο τους. Λέμε: το χέρι του αρρώστου/ οι επιδρομές των βαρβάρων.



                                                                  

                                                                                             Λένα Ανθάκη, φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more