στην θητεία Βουλευτών, Υπουργών, Υφυπουργών και των Αιρετών, Προέδρων Κοινοτήτων, Δημάρχων και Νομαρχών.
Η δυνατότητα είχε δοθεί επί υπουργίας Ρουπακιώτη και προέβλεπε ότι πρόσωπα που κατέχουν τη βουλευτική ιδιότητα, τη θέση Υπουργού ή Υφυπουργού, καθώς και οι αιρετοί πρόεδροι Κοινότητας, Δήμαρχοι και Νομάρχες του προϊσχύοντος καθεστώτος μπορούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους να συνεχίζουν την ασφάλισή τους στους κλάδους Κύριας, Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στους οποίους υπάγονταν πριν την εκλογή τους ή να αναγνωρίζουν τους χρόνους που αντιστοιχούν στη θητεία τους, οποτεδήποτε στους συγκεκριμένους κλάδους. Στόχος της διάταξης ήταν να τους απονεμηθεί και δεύτερη σύνταξη ,έστω η κατώτατη του ΙΚΑ, εφόσον είχαν ξεκινήσει να ασφαλίζονται στον ιδιωτικό τομέα πριν αναλάβουν πολιτικά αξιώματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευνοϊκή ρύθμιση καταργήθηκε με παρέμβαση Σαμαρά.
Ωστόσο όσοι πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης έως 09-09-2013 δε θα χάσουν το δικαίωμά τους αλλά αυτός ο χρόνος που θα αναγνωριστεί θα συμπεριληφθεί στο ανώτατο όριο αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου του άρθ.40 του Ν.3996/2011.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αριθμός των αιτήσεων δεν ξεπέρασε τις δέκα, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι ελάχιστοι βουλευτές και λοιποί αιρετοί δούλεψαν στην σκληρή αρένα του ιδιωτικού τομέα. Ανάμεσα στους δέκα που πρόλαβαν να υποβάλουν αιτήσεις είναι ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Γ.Καρασμάνης και πρώην δήμαρχος Θουρίας Γ.Σκαλαίος.
Στην ίδια εγκύκλιο προβλέπεται και η υπαγωγή από 10/9/2013 στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των προσώπων που απασχολούνται σε Ανεξάρτητες Αρχές εφόσον για την απασχόληση ,εργασία τους ή υπηρεσία τους αυτή δεν υπάγονται με ρητή διάταξη νόμου στην ασφάλιση άλλου ταμείου κύριας ασφάλισης. Η ως άνω διάταξη εφαρμόζεται και σε συνταξιούχους ελληνικού ή αλλοδαπού ασφαλιστικού φορέα.
Η ανάγκη κάλυψης του ασφαλιστικού κενού προέκυψε μετά την αποκάλυψη ( όπως είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ) ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, εργάζεται ανασφάλιστος στην Ελλάδα, τη στιγμή που ο νόμος επιβάλλει πρόστιμα φωτιά για κάθε έλληνα ανασφάλιστο, ενώ δε χαρίζεται πλέον ούτε στους συνταξιούχους που εργάζονται. Ο κ Γεωργίου είχε ζητήσει και είχε πάρει απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ με έγγραφο υπογεγραμμένο από τον διοικητή του ΙΚΑ κ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, υποστηρίζοντας ότι ήταν ασφαλισμένος στο εξωτερικό και ότι δεν είχε κανένα όφελος από αυτή την καταβολή εισφοράς.
Ακόμη, στην εγκύκλιο διευκρινίζονται και θέματα σε σχέση με την υποχρεωτική υποβολή των εισφορών μέσω ΑΠΔ.
Συγκεκριμένα, για την απεικόνιση της ασφάλισης στην Α.Π.Δ. των εργοδοτών, των ανωτέρω προσώπων, μισθολογικής περιόδου απασχόλησης από 10/09/2013 και εφεξής, θα χρησιμοποιούνται οι Κωδικοί Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ.) όπως αυτοί προκύπτουν από τον συνδυασμό Κ.Α.Δ εργοδότη και Κωδικού Ειδικότητας του απασχολούμενου, σύμφωνα με τους ισχύοντες πίνακες του Ο.Σ.Υ.Κ.
Για την ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων που υπάγονται στις ανωτέρω διατάξεις (μόνο για την μεταβατική περίοδο) και δεδομένου ότι δεν είχαν δοθεί οδηγίες, δίνεται η δυνατότητα υποβολής Κανονικής (01) ή Συμπληρωματικής (04) Α.Π.Δ. έως 31/05/2014 χωρίς την επιβολή κυρώσεων και για μισθολογική περίοδο 10/09/2013 έως 31/01/2014 στο Υποκατάστημα της Έδρας του εργοδότη.
Η Συμπληρωματική (04) Α.Π.Δ. θα υποβληθεί μόνο για μισθολογική περίοδο 10/09/2013 έως 31/01/2014 και θα αφορά μόνο υποχρεώσεις υποβολής στην Α.Π.Δ για τα ανωτέρω υπαγόμενα πρόσωπα.
Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν την ασφαλιστική τακτοποίηση των ανωτέρω προσώπων, μισθολογικής περιόδου 10/09/2013 έως 31/01/2014, θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες εφόσον καταβληθούν έως 31/05/2014.
Σε αντίθετη περίπτωση, μετά την ημερομηνία αυτή, επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις κατά τα γνωστά (άρθρο 27 παρ. 8 του Ν.1846/1951 όπως ισχύει).
Ευνόητο είναι ότι για τα εν λόγω πρόσωπα η απεικόνιση της ασφάλισης μισθολογικής περιόδου 2/2014 και μετά, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην κανονική (01) Α.Π.Δ που υποβάλει ο εργοδότης.
Πηγή : protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου