Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

14 Μαΐου 1907 – Ο Χιλμή πασάς εναντίον του μητροπολίτη Στεφάνου

Μεσολάβησε αρκετά μεγάλο διάστημα χωρίς ειδήσεις από τα Βοδενά, μέχρι τις 14 Μαΐου, όταν το «Εμπρός» δημοσίευσε εκτενές άρθρο από τη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Η καταδίωξις των Ελλήνων Μητροπολιτών – Η στάσις του Χιλμή-πασά». Παρατίθετε το πλήρες κείμενο, διότι αποτελεί ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο για τον μητροπολίτη Στέφανο.

«Αμείλικτος κατ’ αυτάς εξεδηλώθη η δυσμένεια του Χιλμή πασά κατά των Ελλήνων μητροπολιτών της Μακεδονίας.
Μετά τον αποκλεισμόν του αγίου Βερροίας από του Διοικητικού Συμβουλίου ο Χιλμή πασάς εστηρίχθη επί όλως αδικαιολογήτου αφορμής όπως πατάξη και τον Έλληνα Μητροπολίτην Βοδενών κ. Στέφανον.
Προ ημερών ελληνικόν σώμα κατά πρόσκλησιν των κατοίκων του επικαιροτάτου χωρίου Σμπόρσκο,  όπερ προ τριετίας ήτο ορθόδοξον, ένεκα δε των πιέσεων των βουλγαρικών συμμοριών εξηναγκάσθη να μεταστή ακουσίως εις το σχίσμα, μετέβη εις το χωρίον τούτο και συνέλαβεν έξ κακοποιούς, ενεργούντας μετά των κομιτατζήδων, και πολλάς παρέχοντας ενοχλήσεις εις τους κατοίκους.
τι εζητησαν απο τον μητροπολιτην
Επί τη ειδήσει της συλλήψεως των έξ τούτων κακοποιών του Σμπόρσκο ο Καϊμακάμης Βοδενών, κατά τηλεγραφικήν διαταγήν του Χιλμή πασά, εκάλεσε τον Μητροπολίτην, και απήτησε παρ’ αυτού επιστολήν προς τους Έλληνας όπως ελευθερώσωσι τους συλληφθέντας εξ κακοποιούς!!!
Ο Μητροπολίτης εξεπλάγη μεγάλως διότι του εζητείτο τοιαύτη επιστολή, η οποία εις χείρας των αρχών ηδύνατο να χρησιμεύση βραδύτερον φοβερώτατον όπλον κατ’ αυτού.
Δι’ ό, ως είχε καθήκον, ηρνήθη αντιτάξας τα εξής:
 -- Το χωρίον Σμπόρσκο, είπε, δεν ανήκει εις την επαρχίαν μου. Εκτός τούτου εγώ ως πιστός του Κράτους υπάλληλος ουδέ να ακούσω επιθυμώ την ύπαρξιν τοιούτων ενόπλων σωμάτων, πολύ ολιγώτερον μάλιστα να απευθύνω προς αυτά και επιστολήν.
-- Έχετε δίκαιον, απαντά ο Καϊμακάμης, αλλά πρόκειται περί έργου φιλανθρώπου κατ’ εξοχήν, διότι δια της επιστολής σας θα σώσητε έξ ανθρώπους.
Ο Μητροπολίτης και πάλιν ηρνήθη, αντιτάξας επιχειρήματα ισχυρότατα, καθ’ ά εις αυτόν δεν είναι επιτετραμμένον να γράφη τοιαύτας επιστολάς και λόγω της θέσεώς του και λόγω του αξιώματός του.

νεα διαταγη του χιλμη
Συνεπεία νέας και επιτακτικωτάτης τηλεγραφικής διαταγή του Χιλμήπασά, ο Καϊμακάμης εκάλεσε και την επιούσαν τον Μητροπολίτην και εζήτησε παρ’ αυτού να γράψη προς τους Έλληνας.
Τότε ο Μητροπολίτης είπεν:
--Αφού επιμένετε, να μου ανακοινώσητε εγγράφως την διαταγήν ταύτην.
Ο Καϊμακάμης τότε κοινοποιεί προς τον Μητροπολίτην έγγραφον διαταγήν, όπως γράψη προς τους Έλληνας αντάρτας, ότι οι συλληφθέντες έξ άνθρωποι του Σμπόρσκοείνε ορθόδοξοι και καλοί και ν’ απολύσωσιν αυτούς.
Ο Μητροπολίτης απήντησεν εγγράφως αρνούμενος και πάλιν.

Ο μητροπολιτης προ του γεν. επιθεωρητου
Η δικαία άρνησις του Μητροπολίτου Βοδενών να απευθύνη τοιαύτην επιστολήν προς τους Έλληνας αντάρτας εξηρέθισε σφόδρα τον Χιλμή πασάν και τα πράγματα εξετραχύνθησαν κατά του αγίου Βοδενών.
Κατανοήσας οποίον μέγιστον κίνδυνον διέτρεχεν ο μητροπολίτης ένεκα της απροκαλύπτως εκδηλωθείσης κατ’ αυτού δυσμενείας του Χιλμή ηναγκάσθη να κατέλθη εις Θεσσαλονίκην, και μετά του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης παρουσιάσθη ενώπιον του Χιλμή  πασά.
Ο Χιλμή πασάς μετ’ αυστηρότητος επέμεινεν όπως ο μητροπολίτης Βοδενών ζητήση δι’ επιστολής του παρά των Ελλήνων ανταρτών την απελευθέρωσιν των έξ κακοποιών του Σμπόρσκο.
Μετά λεπτότητος όμως ο μητροπολίτης διετύπωσεν ισχυρότατα επιχειρήματα, καθ’ ά δεν είνε εις αυτόν επιτετραμμένον να γράψη τοιαύτην επιστολήν, όπερ και έπεισε τον Χιλμήν.
Ο Χιλμή πασάς μαθών ότι το Σμπόρσκο υπάγεται εις την Μητρόπολιν Μογλενών, διέταξε τον Καϊμακάμην Φλωρίνης όπως ζητήση παρά του εκεί Μητροπολίτου Μογλενών κ. Ανθίμου την δια τους Έλληνας αντάρτας επιστολήν, ήν ο Μητροπολίτης Βοδενών ηρνήθη.
Αλλά και ο Μητροπολίτης Μογλενών ηρνήθη επίσης να δώση τοιαύτην επιστολήν.
Ένεκα τούτου μετά μεγίστης εχθρικότητος ο Χιλμή πασάς εξεδήλωσε την μήνιν του κατά του Μητροπολίτου Μογλενών.
--Θα τον φάγω τον Μητροπολίτην Μογλενών, είπε. Ας μάθη ότι είς εκ των δυο μας θα λείψη. Ή εγώ θα παυθώ ή ο Μητροπολίτης Μογλενών!!!»                                                               
Το άρθρο της εφημερίδας τελείωνε σε αυτό το σημείο, χωρίς περαιτέρω ειδήσεις. Ασφαλώς, επρόκειτο για μια σημαντική επιτυχία του μητροπολίτη Στεφάνου, ο οποίος είχε το θάρρος να αντιταχθεί στον πανίσχυρο Χιλμή πασά αυτοπροσώπως και, μάλιστα, να βρει νομικό επιχείρημα για να αποφύγει την καταδικαστική επιστολή προς τους Έλληνες αντάρτες. Πρόκειται για μια «κλασική» ρωμαίικη πονηριά, από αυτές στις οποίες είχαν εξοικειωθεί οι πρόγονοί μας, στους μακρούς αιώνες της σκλαβιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more