Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Ανακοινώθηκαν οι τιμές στο συμπύρηνο ροδάκινο: 0,28 ευρώ το κιλό παραδοτέα στο εργοστάσιοΣτα 28 λεπτά το κιλό (πέρσι 25 λεπτά/κιλό) για τα συμπύρηνα ροδάκινα που προορίζονται για κομπόστα και στα 14 λεπτά/κιλό για το προϊόν β΄ κατηγορίας που οδηγείται στην χυμοποίηση είναι οι φετινές τιμές στα συμπύρηνα. Οι παραγωγοί ωστόσο αναφέρουν πως δεδομένης της φετινής μείωσης της παραγωγής που αναμένεται κάτω από τους 360.000 τόνους (πέρσι 425.000 τόνοι) αλλά και της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου περίμεναν καλύτερες τιμές. Την περίοδο αυτή συγκομίζεται η πρώιμη ποικιλία Κατερίνα ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει η συγκομιδή των ποικιλιών Fortuna και Α37.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου, ανέφερε τα εξής, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των τιμών: «Η τιμή διαμορφώνεται περί τα 28 λεπτά το κιλό παραδοτέα στο εργοστάσιο και περιμένουμε ο παραγωγός αφαιρουμένων των εξόδων του συνεταιρισμού να πάρει 25 λεπτά το κιλό στο χέρι. Επίσης, για τα συμπύρηνα ροδάκινα β΄ ποιότητας η τιμή φαίνεται να διαμορφώνεται περί τα 14 λεπτά το κιλό παραδοτέα. Φαίνεται όμως ότι τη φετινή χρονιά είναι πολύ περισσότερα τα ροδάκινα α΄ ποιότητας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, τονίζει: «Η παραγωγή είναι μειωμένη ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις αφού στην ουσία αυτήν την περίοδο συγκομίζεται κατά κύριο λόγο η πρώιμη ποικιλία Κατερίνα. Ποιοτικά η χρονιά πάντως είναι καλή».
Για μείωση της φετινής παραγωγής κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Α.Σ. Venus Growers, Θεολόγης Καραΐνδρος: «Η ποιότητα του προϊόντος φέτος είναι αρκετά καλή ωστόσο η παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό 10 – 20%. Όσον αφορά τις τιμές που διαμορφώθηκαν θεωρώ ότι ισορροπούν μεταξύ των αναγκών των παραγωγών και της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης».
Τέλος, το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας αλλά και το σύνολο του αγροτικού κόσμου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τις τιμές που ανακοινώθηκαν από την Ε.Κ.Ε. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Για μια χρονιά ακόμη η αδυναμία του αγροτικού χώρου να διαπραγματευτεί την πραγματική αξία του προϊόντος  αφήνοντας στην τύχη τους χιλιάδες αγρότες, οδηγεί σε πενιχρά έσοδα, σε μια χρονιά που η σοδειά είναι μειωμένη στο μισό και χωρίς καμία κάλυψη  για τη ζημία που έχουμε υποστεί από τον ΕΛΓΑ. Εάν συνδυάσουμε όλα αυτά με όσα συμβαίνουν στη γενικότερη οικονομία, με τη μεγάλη ύφεση την διαφαινόμενη νέα φορολογική επιδρομή στα ήδη μηδενικά αγροτικά εισοδήματα, τότε αντιλαμβάνεται κανείς την εξαθλίωση και την ανέχεια που είναι πλέον η πικρή πραγματικότητα στις τάξεις των αγροτών.
Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η ανάγκη Οργάνωσης των αγροτών είναι πλέον επιτακτική.
Η ανάγκη για καινούργιους αγώνες ακόμη πιο δυναμικούς και πιο παραγωγικούς είναι πλέον ο μόνος δρόμος μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more