Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Κρίσιμο 48ωρο για την πορεία της διαπραγμάτευσης

Συμφωνία ή φθινοπωρινή παράταση

Κρίσιμο 48ωρο για την πορεία της διαπραγμάτευσης
O Ευκλείδης Τσακαλώτος στην είσοδο του ξενοδοχείου Hilton (φωτ. Nick Paleologos / SOOC)  

Aθήνα
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ευκλ.Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι  (ESM). Παράλληλα, «τρέχουν» τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των κλιμακίων των θεσμών και Ελλήνων στελεχών κυρίως για τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως από τη σημερινή και την αυριανή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα καταδειχθεί το εάν μπορούμε να πάμε σε μια συμφωνία σε επίπεδο στελεχών έως τις 11 Αυγούστου που θα επιτρέψει την ψήφιση του νέου Μνημονίου και των προαπαιτούμενων έως τις 18 Αυγούστου ώστε να δοθεί η δόση «μαμούθ» των 24-25 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Σε αντίθετη περίπτωση θα αποφασισθεί νέο «δάνειο–γέφυρα» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου.
Η συνάντηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει διευρυμένη σύνθεση και αναμένεται να εξετασθεί το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί έως το τέλος του 2015, αλλά και το πώς θα εφαρμοσθεί η κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων στην περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών δεν είναι επαρκής για να θωρακίσει κεφαλαιακά τις τράπεζες.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης προσέλαβε ως σύμβουλο της ιαπωνική τράπεζα Nomura.
Το βασικό σενάριο προβλέπει πως η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν θα υπάρξει απευθείας στήριξη των τραπεζών από τον ESM, αλλά μόνον προκαταβολή κεφαλαίων από τον Μηχανισμό -όπως συνέβη τον Απρίλιο του 2012-, ώστε να ενισχυθούν τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών και συνακόλουθα της ελληνικής οικονομίας.
Σχετικά με το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, κυβέρνηση και θεσμοί θα εξετάσουν ζητήματα διακυβέρνησης, το «χαρτοφυλάκιο» του νέου ταμείου, αλλά και πως θα αξιοποιηθούν μέσω αυτού συμμετοχές του Δημοσίου σε ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ. Σημειώνεται πως στόχος είναι το νέο υπέρ- ταμείο , το οποίο θα εποπτεύουν άμεσα οι θεσμοί, να αποδώσει έσοδα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών.
Τα τεχνικά κλιμάκια
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η συζήτηση εστιάζει στα δημοσιονομικά και συγκεκριμένα στο μισθολόγιο του Δημοσίου, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Ως σενάριο βάσης έχει κλειδώσει η ύφεση 3,3% το 2015 και η καταγραφή πρωτογενούς ελλείμματος 1% του ΑΕΠ. Υπό αυτή την παραδοχή εξετάζεται ο τρόπος που η ελληνική οικονομία θα οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και ζητήματα σχετικά με τα εργασιακά.
Οι δανειστές εμφανίζονται κατά της παράτασης της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, ζητούν παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις και στις συνδικαλιστικές άδειες, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και επιδιώκουν την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more