Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Παλιές ειδήσεις από το νομό Πέλλας



Αποτέλεσμα εικόνας για Παλιά στο νομό Πέλλας 

Και σήμερα αλλά και …παλαιώθεν τα λουτρά του Πόζαρ ήταν πόλος έλξης για λαό και … Κολωνάκι. Όσο αφορά λοιπόν το Κολωνάκι εν έτη 1930 ή 1931 καλοκαίρι και ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος στα λουτρά βρέθηκε και ένας αξιωματικός του Ελληνικού στρατού μαζί με φίλους και μέλη της οικογένειάς του. Επρόκειτο για τον Εβραϊκής καταγωγής Έλληνα αξιωματικό ονόματι Μαδοχαίο ο οποίος κατά τον πόλεμο του 1940 ήταν και ο πρώτος νεαρός αξιωματικός του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Βρέθηκε στα Λουτρά για ανάπαυση φιλοξενούμενος από τον διοικητή του 10ου τάγματος προκαλύψεως που είχε έδρα την Αριδαία.
Κατά την άφιξή τους ή την αναχώρησή τους από τα Λουτρά η παρέα των εκδρομέων που επέβαινε σε τρία αυτοκίνητα προσπάθησε να περάσει το ποτάμι από το σημείο εκείνο που σήμερα βρίσκεται η αίθουσα δεξιώσεων «Πάνθεον». Και τότε όπως και μέχρι την δεκαετία του 1980 ο δρόμος δεν είχε γέφυρα και περνούσε μέσα από το ποτάμι. Τα δύο πρώτα οχήματα πέρασαν κανονικά από το νερό, προφανώς διότι οι τροχοί τους ήταν με ακτίνες και περνούσε από μέσα το νερό. Το τελευταίο όμως που επέβαινε και ο Μαδοχαίος και ο διοικητής του τάγματος της Αριδαίας ονόματι Β. Τζιότζιος παρασύρθηκε από το νερό χωρίς ευτυχώς θύματα ή ζημίες για τους επιβαίνοντες που ήταν 4 άνδρες, 4 γυναίκες και 4 παιδιά και απορίας άξιον είναι πως βολεύτηκαν 12 άτομα.
Οι ηρωικοί άνδρες επιβαίνοντες έσωσαν τα γυναικόπαιδα και μοναδικό κακό ήταν ότι μουσκεύθηκαν τα φουσκωτά μακριά δανδελωτά φορέματα των γυναικών. Τυχερός της υπόθεσης ήταν κι ένας κάτοικος της περιοχής ονόματι Ορτζάνης που βοήθησε και έσωσε από καταστροφή και κάποιες βαλίτσες και δύο μέρες μετά έλαβε από το 10ο τάγμα δώρο δύο τενεκέδες πετρέλαιο ρουχισμό και αρβύλες του στρατού.
Ακόμη παλαιότερα στην ίδια περιοχή είχαμε ή μάλλον παρ’ ολίγον να είχαμε αερομαχία μεταξύ Ελληνικών αεροσκαφών και Αυστριακών όταν Αυστριακά αεροπλάνα προσπάθησαν να πλήξουν ή να φωτογραφήσουν φάλαγγα του Σερβικού στρατού που πήγαινε προς Όρμα και Μεγαπλάτανο. Τα συμμαχικά αεροπλάνα που έτυχε να βρίσκονται εκεί ή κάλυπταν την φάλαγγα είχαν απογειωθεί από αεροδρόμιο κοντά στο Μαυροβούνι της Σκύδρας και απέτρεψαν την επίθεση των Αυστριακών, όχι όμως και τον βομβαρδισμό, από το εχθρικό πυροβολικό που βρισκόταν ψηλά στην οροσειρά του Καϊμάκτσαλαν. Ο βομβαρδισμός όμως ήταν τελείως άστοχος λόγω του ότι έγινε στα τυφλά και μετά την απομάκρυνση του Σερβικού στρατού. Έτσι οι οβίδες έπεσαν μέσα σε χωράφια και δάσος χωρίς να προκαλέσουν ζημίες εκείνο το καλοκαίρι του Ιουλίου του 1918. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την μεγάλη απόσταση κάποιες οβίδες έπεσαν και έξω από το χωριό Πολυκάρπη και η μυρωδιά από τα βλήματα φόβισε τον κόσμο που νόμισε ότι μπορεί να γινόταν βομβαρδισμός με δηλητηριώδη αέρια.

Μ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more