Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Σφαγή για με έδρα στη Χαλκιδική!Δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Θέμα της Χαλκιδικής!

Λόγω του θολού κλίματος αλλά και του γεγονός ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, ορατό είναι το ενδεχόμενο στις 20 Σεπτεμβρίου να έχουμε αλλαγή συσχετισμών σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου στο νομό Χαλκιδικής. Θυμίζουμε πως εκλέχτηκαν η Κατερίνα Ιγγλέζη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ιατρός Γιώργος Βαγιωνάς από τη Νέα Δημοκρατία για ο Γιώργος Δριβελέγκας από το ΠΑΣΟΚ. Ως γνωστών λοιπόν και κατά τα φαινόμενα οι εκλογές θα γίνουν με λίστα. Άρα το προβάδισμα έχουν όσοι κατέλαβαν με τα κόμματα τους τις πρώτες θέσεις. Θυμίζουμε πάντως ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια του προέδρου κάθε κόμματος να κάνει αλλαγές. Με μια πρώτη ανάλυση να παίξει μια έδρα στα μικρά Κόμματα για την Τρίτη προνομιούχο θέση μάχονται όλα τα Κόμματα με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ που ενισχύεται πάρα πολύ.  Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα τελευταία προεκλογικά νέα από τα Κόμματα στο νομό Χαλκιδικής

ΣΥΡΙΖΑ
Η αποχώρηση σχεδόν του συνόλου του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει κακό κλίμα καθώς ενισχύεται πάρα πολύ το Κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η τρίπλα ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την αντζέντα και να οδηγήσει την εταιρία Ελληνικός Χρυσός στην διαθεσιμότητα των υπαλλήλων καθώς σταματούν οι εργασίες κατά την άποψη μας είναι μια προεκλογική τρίπλα για να ξεγελάσει ιδιαιτέρως τους κατοίκους της Ιερυσσού και ουσιαστικά να διεκδικήσει την μια έδρα. Άλλωστε ως παραμύθι φαίνεται ότι είναι η αυτοδυναμία που επιζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Από το ψηφοδέλτιο του Κόμματος φαίνεται ότι θα έχουμε αποχωρήσεις καθώς σίγουρα ο Τάσος Κανταράς φαίνεται ότι θα είναι υποψήφιος με τη Λαϊκή Ενότητα ενώ αποχωρεί και ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Κασσάνδρας και υποψήφιος Βουλευτής επίσης Γιώργος Παραλής. Οι κύριοι Κανταράς και Παραλής είχαν καταλάβει την Τρίτη και τέταρτη θέση του Κόμματος. Μάλιστα αποχώρησε και ο υποψήφιος Δήμαρχος Σιωθωνίας κος Σωτήρης Ληστής. Οι κενές θέσεις του ψηφοδελτίου θα συμπληρωθούν χωρίς μέχρι στιγμής να ακούγονται κάποια ονόματα αν και υπάρχουν εισηγήσεις για στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά. Πάντως η επανεκλογή της κας Ιγγλέζη πρέπει να θεωρείται δεδομένη όχι όμως και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην Χαλκιδική.
Νέα Δημοκρατία
Αλλαγές θα έχουμε και στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Χαλκιδική καθώς είναι δεδομένο ότι θα συμπεριληφθεί μια γυναίκα σε μη εκλόγιμη θέση. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να γίνει μια δυνατή συσπείρωση κυρίως στη βάση ώστε να μην χαθεί η μαγιά του Ιανουαρίου και να ενισχυθεί με ψήφους η ΝΔ λόγω των ψεμάτων του Πρωθυπουργού που δραπετεύει. Στις δυο πρώτες θέσεις θα είναι ο ιατρός Γιώργος Βαγιωνάς που θα εκλεγεί και ο πρώην Βουλευτής Ευθύμης Καρανάσιος που έδωσε τη μάχη με πίστη. Από εκεί και πέρα πολλοί είναι που βάζουν θέμα ασυμβίβαστου στον δικηγόρο σε περιφερειακό σύμβουλο Στέλιο Βαλιάνο που συνεχίζει να είναι Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χαλκιδικής. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν είναι εκ νέου υποψήφιος ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Νέας Προποντίδας Δημήτρης Τσούφης όπως και ο δικηγόρος Νίκος Καραμανλης που ήταν και δικαίως στενοχωρημένος από τη στάση του Κόμματος στις εκλογές. Οι γυναίκες που ακούγονται να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι  η πρώην πολιτευτής του Κόμματος Όλγα Παπαμέτη που ήταν υποψήφια το 2012, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νέας Προποντίδας κα Ιορδανίδου και η κα Δήμητρα Σαμαρά που εκπροσωπεί κινήματα και τον σύλλογο βορειοηπειρωτών.  Όπως τονίζουν η Νέα  Δημοκρατία θα πρέπει να ξαναγίνει ισχυρή ως Νέα Δημοκρατία και όχι ΠΟΛΛΑΝ.

Λαϊκή Ενότητα Παναγιώτης Λαφαζάνης
Ιδιαίτερα ισχυρό φαίνεται ότι είναι το νέο Κόμμα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Χαλκιδική και επιζητά πάση θυσία την εκλογή μιας έδρας. Φαίνεται ότι τα στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσουν το νέο Κόμμα καθώς ταιριάζουν στον αντιμνυμονιακό χαρακτήρα που έχουν. Κεντρικό ρόλο στο ψηφοδέλτιο και στην οργάνωση θα παίξει ο κος Κανταράς δημοτικός σύμβουλος Πολυγύρου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης που έχει τον ρόλο του υπεύθυνου αγροτικού τομέα στον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει πολύ καλά αυτό τον τομέα και θα είναι στην πρώτη γραμμή συνδυαμορφώνοντας το πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας. Από εκεί και πέρα πολύ πιθανό είναι να συμμετάσχουν οι Γιώργος Παραλής από την Κασσάνδρα και Σωτήρης Ληστής από τη Σιθωνία αναζητείται και στέλεχος από το κίνημα ενάντια στην επένδυση που θα σηματοδοτήσει το γεγονός ότι η Λαϊκή Ενότητα θα είναι η μόνη φωνή που μπορεί να μπλοκάρει οριστικά την επένδυση.
Χρυση Αυγή
Σύμφωνα με αναλύσεις από τη Χρυσή Αυγή  τα αντιμνυμονιακά Κόμματα θα βγουν ενισχυμένα από την Κάλπη. Η Χρυσή Αυγή και το 2012 και τον Ιανουάριο έφτασε κοντά στο να εκλέξει Βουλευτή στη Χαλκιδικη αλλά δεν τα κατάφερε. Αυτή τη στιγμή το κλειδί είναι να τερματίσει Τρίτη πολιτική δύναμη στη Χαλκιδική. Άλλωστε για 650 περίπου ψήφους δεν ήρθε η έδρα τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής τα ψηφοδέλτια του Κόμματος θα είναι ίδια και με την σειρά ψήφων. Έτσι στην Χαλκιδική πρώτη θα είναι η κα Σωτηρία Βλάχου, δεύτερος ο κος Κοσμάς Ήλκος και στην Τρίτη θέση ο κος Αστέριος Χασάπης.

Ποτάμι
Στο Ποτάμι θεωρούν χρυσή ευκαιρία να τους πιστέψει ο κόσμος και να τους δώσει την ευκαιρία να φιγουράρουν και να αποτελέσουν Τρίτη δύναμη πανελλαδικά. Το ίδιο θα σώσει μάχη και για την Χαλκιδική. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι όποιος τερματίσει τρίτος στην Χαλκιδική τότε θα πάρει την έδρα του. Με βάση τις εκλογές του Ιανουαρίου η δημοσιογράφος και δημοτική σύμβουλος Μαρία Παπαδημητρίου αναμένεται να είναι πρώτη στη λίστα και δεύτερη η δικηγόρος Μαρία Καραθανάση.
ΚΚΕ
Στο Κουμουνιστικό Κόμμα είναι έτοιμοι να δώσουν άλλη μια ταξική μάχη και στόχος τους είναι η άνοδος του ΚΚΕ στη Χαλκιδική. Θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν από τους αγρότες αλλά και από άλλους παράγοντες.  Πρώτη θα είναι η κα Μαρία Ζαφειριάδου και δεύτερη η κα Αγγελική Χριστιάνου. Αμετάβλητο θα παραμείνει το ψηφοδέλτιο εκτός αν κάποιος δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος.

ΑΝΕΛ
Το Κόμμα του Παναγιώτη Καμένου δεν βρίσκεται στα καλύτερα του καθώς υπάρχει διαρκή πτώση από το 2012. Πολλοί προβλέπουν ότι δεν θα μπει και στη Βουλή. Μάλιστα υπάρχει γκρίνια και στα ψηφοδέλτια του Κόμματος καθώς πολλοί θέλουν να αποχωρήσουν και να αποποιηθούν τη ρετσινιά του μνημονιακού. Άλλοι θεώρησαν ότι έγινε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και οι πρόωρες εκλογές είναι το πρόσχημα για να ξεφορτωθούν τον Παναγιώτη Καμένο από τον Κυβέρνηση. Ακόμη δεν φαίνεται οι ΑΝΕΛ να εισπράττουν ψήφους από την στάση της Κυβέρνησης για τις Σκουριές καθώς και εκεί παρέμειναν ως απλοί παρατηρητές των γεγονότων .Πρώτη αναμένεται να είναι η κα Άννα Χαλκιά και δεύτερος ο κος Κωσταντίνος Μπαλτζής  Έδρα δεν πρόκειται να παίξει για τους Ανεξάρτητους Έλληνες

ΠΑΣΟΚ
Δεν βρίσκεται και στα καλύτερα του το ΠΑΣΟΚ το οποίο πάντως στην Χαλκιδική διατηρεί δυνάμεις και θα χτυπήσει στα ίσια την Τρίτη θέση που θα του διατηρήσει την μια έδρα. Άλλωστε από ότι φαίνεται κοινό ψηφοδέλτιο θα φτιαχτεί με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και με τη ΔΗΜΑΡ που σίγουρα θα ενισχύσει τα ποσοστά του Κόμματος. Πρώτος θα είναι ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Γιώργος Δριβελέγκας και στη δεύτερη θέση ο κος Απόστολος Πάνας. Την Τρίτη θέση θα πάρει ο κος Χρήστος Κομπόγιαννος. Ενδέχεται τις δυο τελευταίες θέσεις να λάβουν στελέχη από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με την κα Θεοδώρα Μαυρομιχάλη και από την ΔΗΜΑΡ. Ίσως δούμε να μπαίνει στην 5η θέση ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αργύρης Λαφαζάνης που προσχώρησε στη ΔΗΜΑΡ.
Ένωση Κεντρώων
Στο Κόμμα του Βασίλη Λεβέντη ήδη υπάρχουν δυο νέες υποψηφιότητες που συζητούνται για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο. Άλλωστε το 2,66% που είχε πάρει στις εκλογές του Ιανουαρίου και αν αυξηθεί κατά πολύ, ίσως αποτελέσει αφορμή για να βγει έδρα στην Χαλκιδική.  Πάντως η είσοδος και μάλιστα άνετα στη Βουλή θεωρείται βεβαία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more