Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Μαλλιά κουβάρια έγιναν Χρ. Χουρσόγλου και Γ. Σηφάκης για τα ροδάκιναΜαλλιά κουβάρια έγιναν οι δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Χρήστος Χουρσόγλου και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης με αφορμή στη σφοδρή επίθεση του πρώτου εναντίον του κου Σηφάκη με αφορμή τις αποζημιώσεις στα ροδάκινα. Ο κος Χουρσόγλου κατά την τοποθέτηση του τόνισε ότι και παλαιότερα το είχε βάλει ως θέμα και ότι σε λίγο καιρό δεν θα υφίσταται καθώς θα έχει γίνει η μάζωξη τους. Ακόμη δήλωσε ότι υπάρχει μειωμένη παραγωγή μέχρι και 60% και ότι ζήτησε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να συμβάλουν για τη λύση του προβλήματος. Ειδικότερα για τον κο Σηφάκη τόνισε ότι ξέχασε τα προβλήματα του τόπου από τον οποίο εκλέχτηκε ενώ τον σύγκρινε με τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή Γιώργο Πασχαλίδη αναφέροντας ότι είχε βοηθήσει τον τόπο του σε αντίθεση με τον Σηφάκη. Από εκεί και πέρα ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση την οποία σας παρουσιάζουμε για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας:

Γ. Σηφάκης: Δεν προβλέπονται αποζημιώσεις πέραν του παγετού


*Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που ψήφισαν οι παλιότεροι δεν προβλέπει αποζημιώσεις πέραν του παγετού για τα συμπύρηνα ροδάκινα σε αυτό το στάδιο. 

*Αρχίζει η συζήτηση για την τροποποίηση του κανονισμού με συμμετοχή των αγροτών. Οι αγρότες της Πέλλας με την νέα αυτοοργάνωση τους να προτείνουν ζημιές που πρέπει να καλύπτονται 


  
Όποιος, έστω και ελάχιστα, έχει σχέση με ζητήματα ΕΛΓΑ γνωρίζει ότι ο ΕΛΓΑ εδώ και χρόνια λειτουργεί ως πλήρως ανταποδοτικός οργανισμός, δεν ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πληρώνει ο αγρότης ασφάλιστρα και ο ΕΛΓΑ πληρώνει τις ζημιές που προβλέπει ο κανονισμός του, κανονισμός που ψηφίστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και που είναι απολύτως αναχρονιστικός. 

Γνωρίζετε ότι τόσο προσωπικά όσο και άλλοι βουλευτές Πέλλας και Ημαθίας επιδιώξαμε με συσκέψεις, παραστάσεις κλπ να εξεταστούν επιστημονικά οι φετινές ζημιές στα συμπύρηνα ροδάκινα όσον αφορά την αιτία τους. Ως γνωστόν ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ( με βάση τον κανονισμό του ) τον παγετό και όχι τις ζημιές από βροχοπτώσεις κλπ. Η επιστημονική επιτροπή του ΕΛΓΑ καθώς και η ευρύτερη σύσκεψη με συμμετοχή των Γεωπονικών Πανεπιστημίων και άλλων φορέων απεφάνθη ότι η ζημιά στα συμπύρηνα ροδάκινα δεν προήλθε από παγετό. 

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μας διαβεβαίωσε ότι μετά τον έλεγχο των φετινών δηλώσεων καλλιέργειας θα ξεκινήσει η αναγκαία συζήτηση για τις αλλαγές στον κανονισμό. Στις συζητήσεις αυτές θα συμμετέχουν και οι αγρότες. Σ’ αυτή την διαδικασία οφείλουν οι αγρότες της Πέλλας και Ημαθίας να προτείνουν τις ζημιές που θεωρούν ότι πρέπει να καλύπτονται στις καλλιέργειες της περιοχής ( δενδρώδεις καλλιέργειες, σπαράγγια και άλλες). Να γίνουν οι αναλογιστικές μελέτες, να δούμε το ασφάλιστρο που πρέπει να πληρώνεται και η όποια δυνατότητα τμήμα του να καλύπτεται από Κοινοτικά κονδύλια. Μόνο έτσι δεν θα προσπαθεί κάθε χρόνο ο αγρότης , αναπαράγοντας τις πελατειακές σχέσεις, να κάνει το κρέας ψάρι για να ελπίζει ότι θα αποζημιωθεί. 

Η νέα ηγεσία του ΕΛΓΑ και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λύσει το πρόβλημα και όχι να το αναπαράγει με στόχο ο αγρότης να γνωρίζει ότι θα καλύπτονται οι συνήθεις ζημίες των καλλιεργειών της Πέλλας, να σταματήσουν οι πελατειακές σχέσεις και οι συνήθεις κατηγορίες χωρίς καμιά ουσία, όπως αυτές που εκτοξεύτηκαν από «συνήθεις υπόπτους» που βάλλουν αδιακρίτως κατά πάντων στα δημοτικά συμβούλια θεωρώντας, ματαίως, ότι έτσι θα γίνουν συμπαθείς στους πολίτες της Αλμωπίας και της Πέλλας.


Γιάννης Σηφάκης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more