Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Επίθεση Κούρδων κατά τζιχαντιστών στο Βόρειο Ιράκ

Στόχος είναι η εκδίωξη των τζιχαντιστών από την πόλη Κιρκούκ, κοντά στην οποία βρίσκονται πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου

Ευρεία επίθεση κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Βόρειο Ιράκ εξαπέλυσαν την Τετάρτη (30/9) κουρδικές δυνάμεις, δίνοντας συνέχεια στην επιχείρηση που έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες, με στόχο την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την πόλη Κιρκούκ, η οποία βρίσκεται κοντά σε πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.Η επίθεση ξεκίνησε νωρίς το πρωί για την κατάληψη των υψωμάτων αλ-Γκούρα δυτικά του Κιρκούκ, στην κατεύθυνση του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους Χαουίτζαχ. Οι Κούρδοι ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο του Κιρκούκ το περασμένο καλοκαίρι, όταν ιρακινοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τις βάσεις τους μέσα και γύρω από την πόλη, την ίδια ώρα οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους καταλάμβαναν περίπου το ένα τρίτο της χώρας.

Οι πεσμεργκά έχουν διευρύνει μια ουδέτερη ζώνη γύρω από την πόλη με σειρά επιθέσεων, εκκαθαρίζοντας περισσότερα από 530 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με το συμβούλιο ασφαλείας της περιοχής. Εκτός από τα εδαφικά κέρδη γύρω από το Κιρκούκ, το μέτωπο ανάμεσα στους πεσμεργκά και στο Ισλαμικό Κράτος δεν έχει μετακινηθεί σχεδόν καθόλου εδώ και μήνες.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπόρεσε να αποσπάσει έδαφος από τους πεσμεργκά αφότου ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός άρχισε να βομβαρδίζει τους εξεγερμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more