Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών


Ερώτηση για την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών συσκευών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Ευρωβουλευτής, με αφορμή πρόσφατη έκθεση της Interpol και των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες που ενέχει η ελλιπής ανακύκλωση και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέτει η ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/19/ΕΕ σχετικά με τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Interpol και των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρώπη το 2012 κατάφερε να ανακυκλώσει μόλις το 35% των ηλεκτρονικών αποβλήτων των κατοίκων της, δηλαδή 3,2 εκατομμύρια τόνους[1], παρά την ύπαρξη της Οδηγίας 2012/19/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) που θέτει τον φιλόδοξο στόχο της ανακύκλωσης 85% των ηλεκτρονικών αποβλήτων ως το 2019. Οι υπόλοιποι  6,1 εκατομμύρια τόνοι  εξήχθησαν, ανακυκλώθηκαν παράτυπα ή πετάχτηκαν, με καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον[2].
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Πού οφείλεται η απόκλιση από τους στόχους που θέτει η Οδηγία 2012/19/ΕΕ;
2) Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της ως άνω Οδηγίας από τα κράτη-μέλη και τη σωστή ανακύκλωση των ηλεκτρονικών συσκευών;

2   http://left.gr/news/ellipis-i-anakyklosi-ilektronikon-apovliton-stin-ee#sthash.eoRI4m2t.dpuf
[2] http://left.gr/news/ellipis-i-anakyklosi-ilektronikon-apovliton-stin-ee#sthash.eoRI4m2t.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more