Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ξένα ΜΜΕ: Τσίπρας κυρίαρχος με δεύτερη ευκαιρία, αλλά και στενό περιθώριο

Πρωτοσέλιδο το «στοίχημα που κερδήθηκε»


Ξένα ΜΜΕ: Τσίπρας κυρίαρχος με δεύτερη ευκαιρία, αλλά και στενό περιθώριο
Ο ξένος Τύπος βλέπει ένα πιο απογοητεύμενο εκλογικό σώμα να δίνει τη «δεύτερη ευκαιρία» στον Τσίπρα   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Στην κορυφή του ευρωπαϊκού Τύπου βρίσκεται η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία, με την «έκπληξη» να περιορίζεται μόνο στην απροσδόκητη απόσταση από το δεύτερο κόμμα. Η κοινή συνισταμένη των πρώτων αναλύσεων στις ξένες εφημερίδες συνοψίζεται στην επισφράγιση του ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι θα μείνει για καιρό η κυρίαρχη φιγούρα στην Αθήνα, παρά την «μεταστροφή» του, αλλά και στο ότι η Ευρώπη περιμένει από αυτόν να εφαρμόσει τη συμφωνία.

Tο βρετανικό πρακτορείο Reuters γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «επέστρεψε με ορμή καταφέροντας μία εκλογική νίκη που ήταν απροσδόκητα αποφασιστική». «Παρά το ότι τον εγκατέλειψε η ριζοσπαστική πλευρά του κόμματός του τον Αύγουστο, ο πιο ηχηρός αριστερός ηγέτης στην Ευρώπη θα παραμείνει η κυρίαρχη προσωπικότητα στη χώρα» γράφει.

Η πρώτη του δουλειά μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, αναφέρει το βρετανικό πρακτορείο, «θα είναι να πείσει του πιστωτές πως έχουν γίνουν αρκετά για την εκταμίευση της δόσης πριν την αξιολόγηση που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα». Το κλίμα, ωστόσο, στο ελληνικό εκλογικό κοινό περιγράφεται ως ατμόσφαιρα κόπωσης ενώ, καταλήγει, «με τον Τσίπρα και τους κυριότερους αντιπάλους του πλέον να έχουν δεσμευτεί στο μνημόνιοι, το βαθύ ρήγμα που είχε πολώσει τη χώρα μοιάζει λιγότερο ακραίο, προς το παρόν».

Το αμερικανικό Associated Press βλέπει τους ψηφοφόρους να «δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία στον Τσίπρα», λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε άνετα παρά τα όσα έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Το πρακτορείο παρουσιάζει την ερμηνεία αναλυτή της JPMorgan, που υποστηρίζει «η επιλογή που φαίνεται να έγινε είναι ότι όταν η πίεση φτάσει στα άκρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει την παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Η νέα κυβέρνηση «θα έχει μόνο πέντε έδρες πάνω από το όριο και καθόλου χρόνου για χάσιμο», σημειώνει το πρακτορείο, δείχνοντας στην επόμενη αξιολόγηση, την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση αλλά και το προσφυγικό.

«Οι εκλογές τελείωσαν, η κρίση όχι» γράφει ο βρετανικός Guardian, διαπιστώνοντας πως η αριθμητική έκβαση της κάλπης μπορεί να μην διαφέρει σημαντικά από τον Ιανουάριο, αλλά «όλα είναι τόσο διαφορετικά μετά από οκτώ μήνες». «Ο ενθουσιαμός και η ευφορία τον Ιανουάριο έχει πια εξαφανιστεί, το κλίμα ήταν υποτονικό, οι αγορές δεν ανησυχούν -και στην πραγματικότητα δεν έχουν λόγο, τουλάχιστον προς το παρόν» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Οι εκλογές ωστόσο θα έχουν επιπτώσεις, συνεχίζει. «Ο Τσίπρας τα πήγε αρκετά καλά ώστε να σχηματίσει ένα λειτουργικό σχήμα συγκυβέρνησης [...] όμως ο κίνδυνος είναι ότι η λιτότητα θα μείνει πλήρως σε ισχύ και η ελάφρυνση του χρέους θα είναι λιγότερο γενναιόδωρη από όσο ελπίζει ο Τσίπρας». Η μη επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη οικονομική πορεία «θα σημαίνει πως η χώρα θα μείνει στα πρωτοσέλιδα για τους λάθος λόγους» καταλήγει.

«Η Ευρώπη ελπίζει στον καλό Έλληνα» βάζει τίτλο στην ανάλυσή της η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, λέγοντας πως «η οικονομική κρίση δεν λύθηκε ούτε με το τρίτο πακέτο ούτε με τις τωρινές κάλπες, αλλά οι πιστωτές είναι πλέον πολύ λιγότερο ανήσυχοι από ό,τι τον Ιανουαρίο». «Η όχι εντελώς αδικαιολόγητη ελπίδα των Βρυξελλών είναι πως η νέα κυβέρνηση, όποιου σχήματος, θα θεωρεί εαυτήν δεσμευμένη στη συμφωνία με τους πιστωτές» γράφει.

Μεταξύ των πολλών θεμάτων της για τις ελληνικές εκλογές, η εφημερίδα φιλοξενεί και συνέντευξη με την αποτίμηση του Γενς Μπάστιαν, πρώην μέλους της task force στην Αθήνα: «Ο νικητής του σήμερα μπορεί να γίνει ο χαμένος του αύριο» λέει. «Η κάλπη έδειξε ότι οι Έλληνες θέλουν παραμονή στο ευρώ, κινήσεις όπως του Λαφαζάνη απέτυχαν, η πολιτική υποχώρηση του Τσίπρα δεν ευνόησε την αντιπολίτευση και οι Έλληνες του έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία» λέει, καταλήγοντας όμως: «Ο Τσίπρας δεν θα έχει χρόνι να γιορτάσει τη νίκη του και καθόλου περιθώριο να χρηματοδοτήσει μία πολιτική που θα αρέσει στους ψηφοφόρους, οπότε μπορεί να γίνει ο ηττημένος του αύριο».

«Ο Αλέξης που απογοητεύει»: Με αυτόν τον τίτλο σε σχόλιό της τη Δευτέρα, η Sueddeutsche Zeitung γράφει πως «οι Έλληνες έδειξαν πως θεωρούν το μνημόνιο έργο που ανατέθηκε στον Τσίπρα, και τώρα απαιτείται θέληση για μεταρρυθμίσεις». «Μετά τον Ιανουαρίο, ο Τσίπρας στέρησε στους Έλληνες την ελπίδα που τους είχε δώσει και είχε διαψεύσει τις ψευδαισθήσεις της χώρας» γράφει, και λέει «αυτό όμως δεν είναι το πικρό τέλος, αλλά η αρχή».

«Η κάλπη έφερε ένα ξεκάθαρο αποτέλεμα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει αποδεχθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυγιανθεί μόνο εντός της Ευρωζώνης» συνεχίζει. Και καταλήγει: «Αυτή τη φορά, η επιλογή δεν ήταν μεταξύ διαφορετικών πολιτικών κατευθύνσεων, το πού θα κινηθεί η πολιτική ητς Αθήνας είναι γραμμένο στο μνημόνιο και αυτή είναι το ουσιαστικό πολιτικό πρόγραμμα, ανεξαρτήτως ποιος θα γίνει πρωθυπουργός», τονίζει πως «θα ήταν τεράστια παρεξήγηση να αισθάνεται οποιοσδήποτε νικήτης των εκλογών».

Η γαλλική Monde τονίζει πως «για τρίτη φορά στην κάλπη φέτος, οι Έλληνες ακολούθησαν τον Αλέξη Τσίπρα». Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει και η Monde, «κέρδισε το στοίχημα και επανεξελέγη, ενώ κατάφερε επίσης να ξεφορτωθεί τους αντάρτες».

«O Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα» βάζει τίτλο η γαλλική Liberation. «Παρά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, οι Έλληνες συνεχίζουν να τον θεωρούν τον πιο ικανό να αντισταθεί στους πιστωτές» γράφει, ενώ «οι αντάρτες που είχαν αποσχιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκαν εκτός Κοινοβουλίου».

«Αυτό όμως είναι θα έπρεπε να είναι και το μάθημα της κάλπης προς τους πιστωτές: Ο Τσίπρας διατήρησε το κύρος του στην κάλπη σε μία χώρα απογοητευμένη ακριβώς επειδή επιμένει στην θέληση και την ικανότητά του να αμβλύνει τις επιπτώσεις της συμφωνίας που εξαναγκάστηκε να υπογράψει» υπογραμμίζει.

Η ιταλική Corriere della Sera χαρακτηρίζει την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με την απροσδόκητη διαφορά, μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει, «έναν μικρό σεισμό, στην πραγματικότητα σχεδόν γκροτέσκο επειδή, από άποψη αποτελεσμάτων, δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτε». «Ο πρωθυπουργός θα είναι ο ίδιος, και πιθανότατα και το κόμμα με το οποίο θα συγκυβερνήσει» αναφέρει.

«Η ακραία αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε προκαλέσει την κυβερνητική κρίση και τις νέες εκλογές, απέτυχε παταγωδώς» τονίζει, ενώ χαρακτηρίζει επίσης «το πιο ανησυχητικό στοιχείο την τρίτη θέση στη νεοναζιστική και ξενοφοβική Χρυσή Αυγή». Την εικόνα συμπληρώνει στην ανάλυση της εφημερίδας «η κόπωση των ψηφοφόρων και η υψηλή αποχή: Ο ελληνικός λαός φαίνεται να είπε "ας προχωρήσουμε μπροστά, φτάνει με τις περιπέτειες και τις πρόωρες εκλογές».

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση της Stampa: «Οι Έλληνες έδωσαν στον Τσίπρα μία δεύτερη ευκαιρία, παρά την αθέτηση του μεγάλου μέρους των προεκλογικών του υποσχέσεων και του θρίλερ με τα "μπρος-πίσω" που κατέληξαν σε τρίτο μνημόνιο» γράφει, διαπιστώνοντας πως οι ψηφοφόροι «του συγχώρησαν την στροφή στη Reapolitik, τον ακολούθησαν στην τραμπάλα με τους πιστωτές και επιβεβαιώσαν πως παραμένει ο πιο αγαπητός πολιτικός».

Κι όμως, η ατμόσφαιρα μετά το κλείσιμο της κάλπης «παρά την ηχητική υπόκρουση του Bella Ciao, περιοριζόταν στην ανακούφιση κι όχι στην ηλεκτρισμένη ευφορία του Ιανουαρίου». Ο ΣΥΡΙΖΑ «θα συνεχίσει να κουνά την αντισυστημική σημαία, απορρίπτοντας συνεργασίες με κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι» συνεχίζει, καταλήγοντας όμως πως «ισχνή πλειοψηφία πεντε εδρών δεν εγγυάται σταθερή κυβέρνηση, και μάλιστα όταν ξεκινά νέα φάση πολύπλοκων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές».

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more