Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Τα Πρώτα Γενετικώς Τροποποιημένα Μωρά Γεννήθηκαν

Οι πρώτοι γενετικώς τροποποιημένοι οι άνθρωποι στον κόσμο έχουν δημιουργηθεί, αποκαλύφθηκε χθες το βράδυ...Η αποκάλυψη ότι 30 υγιή μωρά γεννήθηκαν μετά από μια σειρά πειραμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε νέα οργισμένη συζήτηση σχετικά με τη δεοντολογία. Μέχρι σήμερα, δύο από τα μωρά έχουν δοκιμαστεί και έχουν βρεθεί να περιέχουν γονίδια από τρεις «γονείς».

Δεκαπέντε παιδιά γεννήθηκαν κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ως αποτέλεσμα ενός πειραματικού προγράμματος στο Ινστιτούτο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Επιστημών του Αποστόλου Βαρνάβα στο Νιου Τζέρσεϊ.


Τα μωρά γεννήθηκαν από γυναίκες που είχαν προβλήματα σύλληψης. Επιπλέον γονίδια από έναν θηλυκό δότη εισήχθησαν στα αυγά τους πριν αυτά γονιμοποιηθούν σε μια προσπάθεια να μπορέσουν να συλλάβουν.

Γενετικές εξετάσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων σε δύο ενός χρόνου παιδιά επιβεβαιώνουν ότι κληρονομήσαν DNA από τρεις ενήλικες - δύο γυναίκες και έναν άνδρα.

Το γεγονός ότι τα παιδιά κληρονόμησαν τα επιπλέον γονίδια και τα ενέταξαν στην «βλαστική γραμμή» τους σημαίνει ότι θα μπορούν, με τη σειρά τους, να τα περάσουν στους δικούς τους απογόνους.


Η αλλοίωση της ανθρώπινης βλαστικής σειράς είναι μια τεχνική αποκομμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων του κόσμου.

Γενετιστές φοβούνται ότι μια μέρα αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει νέες φυλές ανθρώπων με έξτρα, επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως αντοχή και υψηλή νοημοσύνη.

Γράφοντας στο περιοδικό Human Reproduction, ερευνητές, με επικεφαλής τον πρωτοπόρο καθηγητή Jacques Cohen, λένε ότι αυτή «είναι η πρώτη περίπτωση γενετικής τροποποίησης της ανθρώπινης βλαστικής σειράς που οδηγεί σε κανονικά υγιή παιδιά».

Ορισμένοι ειδικοί επέκριναν δριμύτατα τα πειράματα. Ο Lord Winston, του Hammersmith Hospital στο Δυτικό Λονδίνο, δήλωσε στο BBC χθες: «Όσον αφορά τη μεταχείριση του υπογόνιμου, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η τεχνική αυτή αξίζει... Είμαι πολύ έκπληκτος ότι ακόμη διεξάγεται σε αυτό το στάδιο. Θα έπρεπε σίγουρα να μην επιτρέπεται στη Βρετανία ».

Ο John Smeaton, εθνικός διευθυντής της Εταιρείας για την Προστασία των αγέννητων παιδιών, δήλωσε: «Με την πρώτη ματιά φαίνεται μία τεράστια συμπάθεια για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Αλλά αυτό φαίνεται να είναι μια περαιτέρω απεικόνιση του γεγονότος ότι η όλη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης ως μέσο σύλληψης μωρών οδηγεί σε μωρά που θεωρούνται ως αντικείμενα σε μια γραμμή παραγωγής.
«Είναι ένα περαιτέρω και πολύ ανησυχητικό βήμα προς λάθος κατεύθυνση για την ανθρωπότητα».

Ο καθηγητής Κοέν και οι συνεργάτες του, διέγνωσαν ότι οι γυναίκες ήταν στείρες επειδή είχαν ελαττώματα στις μικροσκοπικές δομές στα κύτταρα των αυγών τους, που ονομάζονται μιτοχόνδρια.

Πήραν τα αυγά από δωρητές και, χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα, αναρρόφησαν κάποιο από το εσωτερικό υλικό - που περιέχει «υγιεινά» μιτοχόνδρια - και το έγχυσαν σε αυγά των γυναικών που ήθελαν να συλλάβουν.

Επειδή τα γονίδια περιέχουν μιτοχόνδρια, τα μωρά που προέκυψαν από την επεξεργασία έχουν κληρονομήσει DNA και από τις δύο γυναίκες. Αυτά τα γονίδια μπορούν τώρα να περάσουν κάτω από την βλαστική σειρά κατά μήκος της μητρικής γραμμής.

Ένας εκπρόσωπος της Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA), η οποία ρυθμίζει την τεχνολογία «υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» στη Βρετανία, δήλωσε ότι δεν θα χορηγήσει άδεια στην τεχνική αυτή, αφού πρόκειται για τροποποίηση της βλαστικής σειράς.

Ο Jacques Cohen θεωρείται ως ένας λαμπρός, αλλά αμφιλεγόμενος επιστήμονας που έχει ξεπεράσει τα όρια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ανέπτυξε μια τεχνική που επιτρέπει σε υπογόνιμους άνδρες να έχουν τα δικά τους παιδιά, με την έγχυση DNA του σπέρματος κατευθείαν στο ωάριο στο εργαστήριο.
Πριν από αυτό, μόνο οι υπογόνιμες γυναίκες ήταν σε θέση να συλλάβουν με εξωσωματική γονιμοποίηση. 

Πέρυσι, ο καθηγητής Cohen δήλωσε ότι η εμπειρία του θα του επιτρέψει να κλωνοποιήσει παιδιά - μια προοπτική που προκάλεσε φρίκη στην επιστημονική κοινότητα.

«Θα ήταν έργο ενός απογεύματος για έναν από τους μαθητές μου», είπε, προσθέτοντας ότι είχε προσεγγιστεί από «τουλάχιστον τρεις» ιδιώτες που επιθυμούσαν να δημιουργήσουν ένα κλωνοποιημένο παιδί, αλλά είχε απορρίψει τα αιτήματά τους.

http://anekshghta.blogspot.gr/2013/05/blog-post_5487.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more