Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ρωσία θα αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις στη Συρία προς στήριξη του Άσαντ
Μόσχα

Η ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε αίτημα του ρώσου προέδρου να εγκριθεί ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για στήριξη του Άσαντ στη Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «μοιράζεται πληροφορίες» με τις ΗΠΑ για τις επιδρομές στη Συρία μέσω του κέντρου στη Βαγδάτη. Η ανάπτυξη θα έχει «σαφές χρονικό περιθώριο» και στόχο την υποστήριξη του Άσαντ με εναέρια μέσα στη μάχη εναντίον της ISIS, ανέφεραν ρωσικά κυβερνητικά στελέχη.

Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει το αίτημα λίγο πριν την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (η Άνω Βουλή) χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις. Το Σώμα, δηλαδή οι αντιπρόσωποι των ρωσικών ομόσπονδων κρατιδίων, ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα την Τετάρτη.

Τελευταία φορά που η Μόσχα είχε προχωρήσει σε τέτοια άδεια ήταν το 2014, κατά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβάνοφ ανέφερε, σύμφωνα με το ρωσικό RIA Novosti, πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είχε ζητήσει στρατιωτική στήριξη από το Κρεμλίνο.

Ο Ιβάνοφ ανέφερε πως η απόφαση σχετίζεται μόνο με μέσα της ρωσικής αεροπορίας όχι με χερσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας πως «έχει αποκλειστεί η χρήση δυνάμεων επί του συριακού εδάφους». Η απόφαση, ανέφερε, σχετίζεται με το ρωσικό εθνικό συμφέρον, καθώς στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία δραστηριοποιούνται και μαχητές από τη Ρωσία (κυρίως τις περιοχές του Καυκάσου).

Ο ίδιος μίλησε για σαφές χρονικό περιθώριο στην ανάπτυξη των δυνάμεων, το οποίο όμως δεν δημοσιοποίησε «για προφανείς λόγους» όπως είπε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more