Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Η GUE/NGL ζητεί αξιοπρεπή Ευρωπαϊκή λύση και πολιτική για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες


Η Ευρωομάδα της Αριστεράς καταδικάζει απερίφραστα τις δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, καθώς και την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των προσφύγων από την ουγγρική αστυνομία στην πόλη της Μπόσκε.


"Η βίαιη αποβίβαση του γεμάτου με πρόσφυγες τρένου και το χτίσιμο του φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία δείχνουν την καταστροφική αποτυχία των κανόνων του Δουβλίνου. Τέτοια φαινόμενα αποτελούν ντροπή σε σχέση με όλους αυτούς τους πρόσφυγες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να έλθουν στην Ευρώπη.Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τον Ορμπάν. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, ορισμένοι αρχηγοί κρατών της ΕΕ έχουν χρησιμοποιήσει: εθνικιστικές, σοβινιστική προπαγάνδα, διάδοση ψεμάτων και φόβο για τους μετανάστες για δικά τους λαϊκίστικα κέρδη. Σήμερα αυτοί οι ηγέτες παριστάνουν τα αβοήθητα θύματα μιας μη βιώσιμης κατάστασης που έχει όμως δημιουργηθεί από τις δικές τους ενέργειες.


Αυτό το «παιχνιδάκι» πρέπει να σταματήσει. Κάθε κράτος-μέλος οφείλει να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του για μια μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που να βασίζεται στην αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια.


Πρέπει επειγόντως να ανοίξουν ασφαλείς και νόμιμες προσβάσεις για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, να ανασταλλεί η εφαρμογή των κανονισμών του Δουβλίνου και να πραγματοποιηθεί μια μαζική και ισχυρή προληπτική πολυεθνική επιχείρηση διάσωσης στη Μεσόγειο.


Επιπλέον, χρειάζονται τα οικονομικά μέσα, έτσι ώστε να μην πέφτει το βάρος της υποδοχής των προσφύγων σε μικρές τοπικές κοινωνίες, που έχουν λιγοστές οικονομικές δυνατότητες.


Αν δεν μπορούμε να υποδεχτούμε ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας της καταστροφής και του πολέμου, με αξιοπρέπεια, τότε υπονομεύουμε τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες είναι χτισμένη αυτή η Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more