Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Τι ψάχνει η Shell στα Ελληνοαλβανικά σύνορα

Αναρτήθηκε από  , Επικαιρότητα
Μέσα στη θερινή ραστώνη, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στην Ελλάδα μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά εμμέσως και τη χώρα μας. Ο λόγος για την ανάθεση που έγινε από το αλβανικό κράτος στην κοινοπραξία της Royal Dutch Shell και στην καναδική Petromanas, του περίφημου οικοπέδου 4 (block 4) το οποίο έχει έκταση 560 χιλιάδες τετραγωνικά εκτάρια εκτεινόμενο στα νοτιανατολικά δύο παραχωρήσεων που εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία στην Αλβανία ήδη από το Φεβρουάριο του 2012.
Το ενδιαφέρον στην κίνηση των δύο εταιρειών είναι ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την περιοχή αφού ολοκληρώθηκε το πρώτο γεωτρητικό πρόγραμμα στην περιοχή που κατείχαν. Στις γεωτρήσεις αυτές έχει ανακοινωθεί ότι εντοπίστηκαν σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπρόσθετα μόλις επιβεβαιώθηκαν οι ανακαλύψεις στην επαρχία Berat, τον περασμένο Μάρτιο, η Shell ουσιαστικά προανήγγειλε την αύξηση των επενδύσεών της στην περιοχή.
Τώρα γιατί αυτά αφορούν και την Ελλάδα. Καταρχάς με την απόκτηση του οικοπέδου 4 η Shell έρχεται νοτιότερα και σχεδόν ακουμπά τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Η πιο ενδιαφέρουσα διάσταση αυτής της κίνησης ωστόσο, αναλύθηκε χθες στο πλαίσιο Global oil & Gas Conference που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από τον ειδικό σύμβουλο της Energean γεωλόγο Ντίνο Νικολάου. Ειδικότερα ο κ. Νικολάου οποίος έχει ερευνήσει και στο παρελθόν την περιοχή των Ιωαννίνων, ανέφερε ότι υπάρχουν γεωλογικά ανάλογα, δηλαδή περιοχές με ίδια δομή, ηλικία πετρωμάτων καθώς και ίδια γεωλογική ιστορία με τις περιοχές εκείνες στην Αλβανία που περιέχουν πετρέλαιο. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Νικολάου ένα από τα κοιτάσματα που βρίσκονται σε ενεργή παραγωγή στην Αλβανία είναι το μεγαλύτερο χερσαίο κοίτασμα στην Ευρώπη. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση από πλευράς του κ. Νικολάου είναι ότι σε περιπτώσεις κοιτασμάτων όπως στην Αλβανία ή στην δική μας περίπτωση στην Ήπειρο, απαιτείται σημαντική ερευνητική εργασία, η οποία συνήθως γίνεται από μικρότερες εταιρείες. Μόλις γίνει μια σημαντική ανακάλυψη τότε συνήθως έρχονται και οι μεγαλύτερες εταιρείες για να επενδύσουν με μεγαλύτερη σιγουριά.
Σε κάθε περίπτωση η κινητικότητα που υπάρχει στην Αλβανία δημιουργεί προσδοκίες και για τη χώρα μας, καθώς ειδικά η περιοχή των Ιωαννίνων θεωρείται από τους γεωλόγους ότι αποτελεί τη γεωλογική συνέχεια και ανήκει στην ίδια πλάκα, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές προσδοκίες.
- See more at: http://www.himara.gr/4779-ti-psaxnei-i-shell-sta-ellinoalvanika-sinora?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#sthash.D2cU7CBs.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more