Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Από την Κύπρο στην Ελλάδα μετά από 41 χρόνια -Θα μεταφερθούν τα λείψανα 6 Ελλήνων πεσόντωνΟ Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μεταβαίνει την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016 στην Κύπρο, με σκοπό τη παραλαβή των λειψάνων 6 Ελλήνων στρατιωτικών, πεσόντων και αγνοουμένων στη Μεγαλόνησο, όπου και θα συμμετάσχει στις τελετές που διοργανώνονται για αυτό το σκοπό.
 
Η τελετή παράδοσης 
Η τελετή παράδοσης των λειψάνων από την Κυπριακή Δημοκρατία θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016. Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου τα λείψανα θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C-130, συνοδεία του ΑΝΥΕΘΑ, Δημήτρη Βίτσα, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη και του Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Δημητρίου Θωμαΐδη.
 
Αφιξη στην Αθήνα και επιμνημόσυνη δέηση  
Με την άφιξη, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 12.00, του αεροσκάφους στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και πομπή με επικεφαλής τον ΑΝΥΕΘΑ προς το Υπουργείο Άμυνας. Η πομπή θα αφιχθεί στο ΥΠΕΘΑ στις 13.30, όπου και θα τελεστεί η επίσημη υποδοχή άφιξης των λειψάνων στην Ελλάδα και Τρισάγιο στις 14.00 στον Ι.Ν. «Παναγίας Παντάνασσας». Θα ακολουθήσει στις 14.30 χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμέμου και του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορου Φωκαΐδη.
 
Τα λείψανα των θανόντων στρατιωτικών, στην επίσημη τελετή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και εκπρόσωποι συλλόγων συγγενών πεσόντων - αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου.
 
Στις τελετές σε Λευκωσία και Αθήνα έχουν προσκληθεί οι συγγενείς των έξι (6) πεσόντων και αγνοουμένων που τιμούνται, καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων συγγενών πεσόντων – αγνοουμένων κυπριακής τραγωδίας.
 
Ο ΑΝΥΕΘΑ στη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης θα έχει συναντήσεις και με τον Έλληνα πρέσβη στη Λευκωσία Ηλία Φωτόπουλο και με τον Επίτροπο της Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου.
 
Τα λείψανα έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA
Τα λείψανα που επαναπατρίζονται έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA. Σαράντα ένα χρόνια μετά τη Κυπριακή Τραγωδία η χώρα μας εξακολουθεί να τιμά τους άνδρες της που έπεσαν υπέρ πατρίδος.
 
Μετά από 41 χρόνια, οικογένειες πεσόντων δεν έχουν θρηνήσει, δεν έχουν κηδέψει τους ανθρώπους τους, καθώς εκατοντάδες συμπατριώτες μας ακόμα αναζητούν την τύχη των παιδιών, των αδελφών τους, των δικών τους ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more