Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Πλήγμα για τον επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας

kots

Ολή η πολιτική και οικονομική ηγεσία της Τουρκίας ήταν την Κυριακή στην κηδεία του Μουσταφά Κοτς, προέδρου του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας ο οποίος πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 55 ετών από καρδιακό επεισόδιο.
Από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου μέχρι και τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, παρόντες ήταν επίσης πολλοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Τουρκίας.
Επικεφαλής της τελετής είχε τεθεί ο πατέρας του Μουσταφά Κοτς, ο 85χρονος σήμερα Ραχμί Κοτς που του παρέδωσε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης το 2003.

Ο Μουσταφά Κοτς διηύθυνε από το 2003 έναν από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους ομίλους της Τουρκίας που είχε ιδρυθεί το 1920 από τον παππού του, τον Βεχμπί Κοτς. Ο οικογενειακός όμιλος Koc Holding και οι περίπου εκατό θυγατρικές του αντιπροσωπεύουν το 9% των τουρκικών εξαγωγών και το 8% του ΑΕΠ της χώρας. Δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα, στην αυτοκινητοβιομηχανία, την πετραλαιοβιομηχανία και άλλους τομείς.

Ο Μουσταφά Κοτς είχε συγκρουστεί στο παρελθόν με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και με τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως επειδή επέκρινε σφοδρά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Ιούνιο του 2013. Την εποχή εκείνη ο Κοτς είχε δώσει την άδεια στους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης να καταφύγουν στο ξενοδοχείο Ντιβάν, ιδιοκτησίας του ομίλου του, γεγονός το οποίο εξόργισε τον Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε τον επιχειρηματία ότι προστατεύει «εγκληματίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more