Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Εταιρία "Κολοσσός" φεύγει από την Ελλάδα...

company
Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, πιστεύει πλέον είναι έχουν εξαντληθεί όλα τα όρια για την παραμονή στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να είναι ορατή πλέον η πιθανότητα και αυτή η μεγάλη ελληνική εταιρία να αλλάξει έδρα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πληροφορίες θέλουν τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, να βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική λήψη της απόφασης, αποχαιρετώντας την Ελλάδα σε επίπεδο έδρας, και παράλληλα επιδιώκοντας την εισαγωγή σε μεγάλο Χρηματιστήριο του εξωτερικού.
Διάφοροι σύμβουλοι, στους οποίους έχει απευθυνθεί ο "ΤΙΤΑΝ", θεωρούν ενδεδειγμένη μια τέτοια κίνηση. Ο βασικός λόγος δεν είναι το φορολογικό καθεστώς, αλλά το υψηλό οικονομικό ρίσκο που ενέχει η διατήρηση της έδρας στην Ελλάδα της κρίσης. Μάλιστα ο όμιλος διατηρεί υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση.
Η διοίκηση στο παρελθόν είχε δηλώσει, πως η πρόθεση της δεν είναι να φύγει από την Ελλάδα, αλλά όπως όλα δείχνουν, θεωρεί ότι τα όρια της αντοχής έχουν εξαντληθεί.
Δύο βασικά ζητήματα υπάρχουν για την εταιρία. Αφενός η αποτίμηση και αφετέρου η αδυναμία άντλησης χρηματοδοτήσεων από τις αγορές.
Σχετικά με την αποτίμηση, η οποία συνδέεται σε ένα βαθμό με τη δυνατότητα άντλησης χρηματοδότησης, οι σύμβουλοι του ομίλου θεωρούν πως ακόμα αν δεν ληφθεί υπό όψιν η δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπου η αγορά τρέχει με υψηλούς ρυθμούς, τότε η παρουσία στις υπόλοιπες αγορές αποτιμάται στο 60% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Κάτι τέτοιο είναι συνταρακτικό για τον όμιλο, αφού ο ΤΙΤΑΝ έχει μόνο το 5% των εσόδων του από την Ελλάδα.
Οφείλουμε να τονίσουμε πως για την αποχώρηση της εταιρίας, είχε προϊδεάσει ο εκτελεστικός διευθυντής επενδυτικών σχέσεων του ομίλου, κ Τάκης Κανελλόπουλος, μιλώντας στην Ένωση θεσμικών Επενδυτών όπου δήλωσε ότι η αποτίμηση θα "ήταν μεγαλύτερη εάν ήμασταν σε κάποια άλλη αγορά".
Η Deutsche Bank επισημαίνει σε έκθεση της, πως εκτίμησε τα καθαρά κέρδη του ομίλου για το 2015 στα 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η τράπεζα υπολογίζει, ότι τα έσοδα του ΤΙΤΑΝΑ θα διαμορφωθούν στα 1,362 δισ. ευρώ. Για το έτος 2014, τα κέρδη του Τιτάνα ανήλθαν στα 3 εκατ. και τα έσοδα στα 1,158 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more