Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Κάμερον: Στις 23 Ιουνίου αποφασίζουμε για το μέλλον μας στην ΕΕ

Δημοψήφισμα στη Βρετανία

Κάμερον: Στις 23 Ιουνίου αποφασίζουμε για το μέλλον μας στην ΕΕ
Ο πρωθυπουργός εξέρχεται από το Νο10 της Ντάουνιγκ Στριτ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Λονδίνο
Συμφωνήσαμε ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να μείνουμε στην ΕΕ, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο παρουσίασε τη συμφωνία που πέτυχε στις Βρυξέλλες. Ο Κάμερον ανακοίνωσε δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου. Τώρα, καλείται να πείσει το κόμμα, και την κοινωνία.

«Θα προσέλθω στη Βουλή των Κοινοτήτων για να προτείνω οι πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον μας στην Ευρώπη με ένα 'μέσα' ή 'εξω' την Πέμπτη 23 Ιουνίου» είπε.

Ο ίδιος έδωσε τη γραμμή που θα ακολουθήσει σύσσωμη η κυβέρνησή του: «Η πρότασή μου είναι ξεκάθαρη. Πιστεύω ότι η Βρετανία ασφαλέστερη, ισχυρότερη και καλύτερη σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ.

» Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που η χώρα μας καλείται να πάρει στην εποχή μας [...] Δεν αγαπώ τις Βρυξέλλες, αγαπώ τη Βρετανία. Είμαι ο πρώτος που θα πει ότι η ΕΕ χρειάζεται βελτίωση. Όμως, το συγκεκριμένο έργο δεν τελειώνει με την απόφαση που ελήφθη τα ξημερώματα .

» Δεν θα πω ποτέ ότι η χώρα μας δεν θα μπορούσε να επιβιώσει εκτός ΕΕ, αλλά δεν είναι αυτό το ερώτημα.»

Ήταν η πρώτη φορά από τον Πόλεμο στον Νότιο Ατλαντικό για τα Νησιά Φώκλαντς/Μαλβίνας, το 1982, που το Υπουργικό συνεδρίασε Σάββατο.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Guardian, οι περισσότεροι υπουργοί συμφωνούν με τη θέση του Κάμερον, όμως υπάρχουν τουλάχιστον έξι μέλη του Υπουργικού που διαφωνούν και θα λάβουν μέρος στην εκστρατεία του «όχι».
Μεταξύ αυτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, ο άλλοτε αρχηγός των Συντηρητικών και νυν υπουργός Εργασίας Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Διαβάστε επίσης:
Τα δύσκολα για τον πρωθυπουργό μόλις αρχίζουν, αφού θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του ότι η συμφωνία που πέτυχε για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας.

Το ζήτημα της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ διχάζει τους Τόρις επί δεκαετίες -θύματα της διαμάχης για αυτό υπήρξαν τόσο ο Τζον Μέιτζορ τη δεκαετία του 1990, αλλά και η ηρωίδα του Κάμερον, η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Πολλές από τις βρετανικές ταμπλόιντ, που τηρούν ευρωσκεπτικιστική γραμμή, δεν δίστασαν να τον προβάλουν περίπου σαν επαίτη έναντι των εταίρων του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more