Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Οι αγρότες ετοιμάζουν περισσότερα μπλόκα-Που θα είναι κλειστοί οι δρόμοι;Αδιέξοδο μετά το χθεσινό ναυάγιο στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους αγρότες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με μπλόκα και αποκλεισμούς - Αισιοδοξεί η κυβέρνηση για επίλυση του προβλήματος...

Δυναμική κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, προχωρώντας άμεσα μετά τη συνέλευση που πραγματοποίησαν σε νέο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού με τα τρακτέρ τους. Η εισήγηση των εκπροσώπων των αγροτών, που έγινε ομόφωνα δεκτή, ήταν για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τους, με κλείσιμο και της εναλλακτικής διαδρομής μετακινώντας τρακτέρ στη γέφυρα του Στομίου το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ πιθανό είναι να αποκλείσουν και τη σιδηροδρομική γραμμή. Χθες αργά το βράδυ, μετά από συνεννόηση με την αστυνομία, τα Τέμπη άνοιξαν για λίγο, καθώς μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο στο οποίο προχώρησαν λίγο πριν τις 23.00 δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων και προς τις δυο κατευθύνσεις του ΠΑΘΕ, από αυτοκίνητα που βρισκόταν σε κίνηση την ώρα που αποκλείστηκε η Κοιλάδα. Τα Τέμπη στη συνέχεια έκλεισαν, με τους αγρότες να προειδοποιούν για νέες δυναμικές κινητοποιήσες, μετά το χθεσινό ναυάγιο στο Μέγαρο Μαξίμου...

Οι αγρότες αποφάσισαν τη δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, ένα ακόμη πιο νευραλγικό σημείο επί του ΠΑΘΕ, που δεν προσφέρεται για σύντομες εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να προκληθεί γενικό κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ. Ακόμη, σε νέο μπλόκο στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων - Οροπεδίου, από το πρωί της Τρίτης θα προχωρήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως αποφάσισαν αργά το βράδυ της Δευτέρας. Οι ίδιοι δίνουν ραντεβού στις 10.00 το πρωί, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά αυτοκίνητα, στην εθνική οδό για το κλείσιμό της επ' αόριστον, όπως αναφέρουν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για το αποτέλεσμα της  συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Οι αγρότες από περισσότερα από 50 μπλόκα που έφτασαν χθες στο μέγαρο Μαξίμου για να διαπραγματευτούν με τον πρωθυπουργό δήλωσαν -μακριά από κάμερες και μικρόφωνα- πως έφυγαν με άδεια χέρια καθώς δεν πήραν τίποτα ούτε για το ρεύμα, ούτε για το πετρέλαιο, δεν άκουσαν τίποτα για το κόστος παραγωγής, ενώ ιδιαίτερα ενοχλημένοι εμφανίσθηκαν από τη στάση του Γ. Κατρούγκαλου που δεν δέχεται να αποσυνδέσει το εισόδημα από τα ασφάλιστρα.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών ανέφεραν ότι μετά από πέντε ώρες συζήτησης η κυβέρνηση επί της ουσίας τους δίνει ψίχουλα που στη συνέχεια τα παίρνει πίσω μέσω του ασφαλιστικού...

Έντονα δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, δηλώνοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού που ξεκινήσαμε και πάλι».

Δυσαρέσκεια στο μπλόκο Χαλκηδόνας
Ως «δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά», χαρακτήρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, τη στάση και θέση της κυβέρνησης και αγροτών στην πολύωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κάτι παραπάνω από απογοητευμένος, αφού μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει καν σύγκλιση απόψεων».

Όπως είπε ο ίδιος, «στη συνάντηση η κυβέρνηση επανέλαβε και επέμεινε για ακόμη μια φορά πάνω σε όλα όσα γνωρίζαμε», και πρόσθεσε, « απλά με το δικό της τρόπο και με τα δικά της νούμερα, οι κυβερνητικοί προσπάθησαν να μας εξηγήσουν ότι αυτά είναι τα καλύτερα που μπορούν να κάνουν για το δικό μας μέλλον».

Το συμπέρασμα των συμμετεχόντων από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως μας είπε ο κ. Μηντσιούδης είναι, «αυτό που εμείς καταλάβαμε είναι ότι δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές μας και θα παραμένουμε ανασφάλιστοι, αλλά και ότι έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση του φορολογητέου μας εισοδήματος, υπολογίζοντας μάλιστα μέσα σε αυτό και τις επιδοτήσεις. Παράλληλα καταλάβαμε ότι ο σημερινός συντελεστής του 13%, όχι μόνο θα αυξηθεί κατά πάρα πολύ, αλλά θα διπλασιαστεί».

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας και του Αμυνταίου
Πιο αποφασισμένοι από ποτέ να παραμείνουν στα μπλόκα που έχουν στήσει εδώ και ένα μήνα, εμφανίζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, με τον συντονιστή, Δημήτρη Μόσχο να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εμμένουμε στις αρχικές μας θέσεις και ζητάμε να αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και να ληφθούν μέτρα προς την μείωση του κόστους παραγωγής, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο πρωτογενής τομέας θα αφανιστεί, ιδίως οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι». Βέβαια, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «παραμένουμε με το βλέμμα καρφωμένο στις εξελίξεις στις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένουμε και το κείμενο 25 σημείων που θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more