Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Βενεζουέλα...


cnjdksfd
Το CNBC με ανακοίνωση του επισημαίνει τον κίνδυνο για την κατάρρευση του οικονομικού συστήματος της Βενεζουέλας η οποία φαίνεται να έχει εξωτερικό χρέος 185 δις δολάρια ενώ η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε χειρότερη κατάσταση από αυτή της Αργεντινής το 2001... Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, στις 15 Ιανουαρίου σε ομιλία του, κήρυξε την οικονομία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  
 
Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις, «η Βενεζουέλα φλερτάρει με την χρεοκοπία και η κατάστασή της είναι χειρότερη από εκείνη της Αργεντινής το 2001». Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η οικονομία της Βενεζουέλας μέσα στο 2015 συρρικνώθηκε σε ποσοστό 7% ενώ η χρεοκοπία μέσα στο 2016 είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο! 
 
Το χρέος στην πλειοψηφία του δεν είναι από ιδιωτικά funds αλλά η αστάθεια που επικράτησε μετά το θάνατο Τσάβες, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην όλη κατάσταση. Ο Steve Hanke, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ δήλωσε σχετικά ότι  «Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί στο θάνατο. Χωρίς αλλαγές στην κυβέρνηση και τη νοοτροπία τόσο το χρέος θα αυξάνεται και το εθνικό νόμισμα της χώρα θα βυθίζεται». 
 
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι σε εθνικό νόμισμα πράγμα που διευκολύνει την τύπωση νέου χρήματος για την επίλυση του προβλήματος, όμως το χρέος που είναι σε ξένο νόμισμα είναι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα. 
 
«Γρήγορη ανάκαμψη στη Βενεζουέλα αποκλείεται, αφού το πετρέλαιο, ο "στυλοβάτης" της οικονομίας στη χώρα, "καταδύθηκε" από τα 100 δολάρια το βαρέλι το περασμένο έτος, στα 30 δολάρια το βαρέλι το τρέχον έτος και οι σπατάλες της κυβέρνησης σε κοινωνικές δαπάνες έχουν σκάψει μια βαθιά τρύπα από την οποία σχεδόν κανείς δεν μπορεί να δραπετεύσει». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more