Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Τεράστια ενεργειακή ανατροπή για τον ελληνισμό!

koita
Το κοίτασμα ZOP από την Κύπρο προκαλεί μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις!
Πρόκειται για ένα υπεργιγαντιαίο κοίτασμα (Supergiant gas field) βιογενούς φυσικού αερίου ΖOΡ στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της AOZ της Αιγύπτου.
Το αιγυπτιακό κοίτασμα ΖOΡ με ύψος αποδεδειγμένων αποθεμάτων (proven) 26 Τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου δημιουργήθηκε σε ακτές παλαιολίμνης (lagoon border) μειοκαινικής περιόδου.
Από το υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης που βρίσκεται στην ΑΟΖ πηγάζει το κοίτασμα-μαμούθ που ανακάλυψε η Αίγυπτος, το Ζορ. 
Τα σημαντικά ευρήματα, αποκάλυψε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης κατά τη διάρκεια ομιλίας του με αποτέλεσμα άμεσα να προκηρυχθούν άδειες γεώτρησης.
Μάλιστα ο Υπουργός, αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε αριθμός στόχων στην περιοχή του Ερατοσθένη που μόνο αισιόδοξα μηνύματα δίνουν για τα κοιτάσματα του.
Ο Σόλων Κασίνης και ο Ηλίας Κονοφάγος στο Διεθνές Συνέδριο MARE FORUM των Αθηνών παρουσίασαν τους αναμενόμενους στόχους νέων γιγαντιαίων κοιτασμάτων καρστικού ασβεστολίθου τύπου ΖΟΡ τόσο στην AOZ της Κύπρου όσο και στην AOZ της Ελλάδας.
Το πρώτο και σημαντικότερο γεγονός φαίνεται να είναι σήμερα o νέος κυπριακός στόχος κοιτάσματος τύπου ΖΟΡ ο οποίος εντοπίζεται εξ ολοκλήρου μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και έχει χαρτογραφηθεί πρόσφατα από την γαλλική εταιρεία «TOTAL».
Ο στόχος αυτός θεωρείται σήμερα επιστημονικά ώριμος για διάτρηση με γεώτρηση, τα δε χαρακτηριστικά του κοιτάσματος αυτού παρουσιάζουμε πολύ συνοπτικά πιο κάτω:
Το κυπριακό ΖΟΡ βρίσκεται μέσα στο θαλάσσιο οικόπεδο 11.
Η βάση του κυπριακού στόχου τύπου ΖOP φαίνεται να απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από την βάση του αιγυπτιακού κοιτάσματος ΖΟΡ.
Το αιγυπτιακό κοίτασμα ΖΟΡ είναι σχεδόν γεμάτο με φυσικό αέριο σε όλο το ύψος της δομής του (περί τα 660 μέτρα, pay zone) πράγμα εξαιρετικά σπάνιο ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό οδηγεί βεβαίως στο συμπέρασμα ότι η οργανική ύλη που περιείχαν οι εξαιρετικά αλμηρές παλαιολήμνες της Μεσογείου δημιούργησαν τεράστιες ποσότητες καθαρού φυσικού αερίου το οποίο και τροφοδότησε ικανοποιητικά τους παλαιοϋψηλους ταμιευτήρες καρστικού ασβεστολίθου της Μειοκαινικής περιόδου.
Ως γνωστόν η ύπαρξη αδιάβροχου καλύμματος αλάτων του Μεσσηνίου που υπάρχει στην κορυφή των δομών εξασφαλίζει πλήρως την στεγανότητα τους εξασφαλίζοντας έτσι υψηλές πιέσεις παροχών φυσικού αερίου στις παραγωγές γεωτρήσεις. Αυτή η ιδιότητα οδηγεί σχεδόν πάντα σε πολύ χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης των κοιτασμάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που βρισκόμαστε σε περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου & φυσικού αερίου ο παράγοντας αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Σε περίπτωση που υπάρξει δε ανακάλυψη κοιτάσματος από την TOTAL στο θαλάσσιο οικόπεδο 11, η υποδομή θαλάσσιων εγκαταστάσεων του αιγυπτιακού κοιτάσματος ΖΟΡ της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ που αναμένονται στην περιοχή μέσα στο 2019, θα επιτρέψει την αξιοποίηση του νέου κυπριακού κοιτάσματος με αρκετά μικρότερο κόστος.
Τα αναμενόμενα πιθανά (probable) αποθέματα του κυπριακού ΖΟΡ εκτιμώνται κατά την γνώμη μας σήμερα, σε τουλάχιστον 15 Τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου (τριπλάσια της Αφροδίτης) ενώ τα αντίστοιχα δυνατά (possible) αποθέματα θα μπορούσαν να φθάσουν τα 28 Τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Τα παραπάνω πιθανά αποθέματα – που αντιπροσωπεύουν τις σημερινές ανάγκες της Ελλάδος σε φυσικό αέριο για περίπου 100 χρόνια – θα μπορούσαν να συμβάλουν δραστικά τόσο στη δημιουργία αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Ελλάδας αλλά και στην ουσιαστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more