Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα μετά από 2400 χρόνια!


Μετά από 20 χρόνια ανασκαφικής περιπέτειας ένα σπουδαίο ταφικό μνημείο εντοπίστηκε στα αρχαία Στάγειρα. Ο τάφος του μεγάλου φιλοσόφου Αριστοτέλη.

Το σπουδαίο εύρημα από την εικοσαετή ανασκαφική έρευνα ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε εκατοντάδες κορυφαίους αριστοτελιστές της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, στο πλαίσιο παγκόσμιου Συνεδρίου που πραγματοποιείται γύρω από τον φιλόσοφο.
Ο τάφος του Αριστοτέλη, διασώζεται εδώ και 2.400 χρόνια στη γενέτειρα του. Ένα ηρώο όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατο του στη Χαλκίδα, τον τίμησαν ως ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφόσον με δική του μεσολάβηση στον Φίλιππο επανιδρύθηκαν  το 340 π.Χ τα Στάγειρα, που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο τον Μακεδόνα βασιλιά το 349 π.Χ.
Το ταφικό οικοδόμημα εντοπίστηκε ανάμεσα στη στοά του 5ου αιώνα και στον αρχαϊκό ναό του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σώτειρας, μεταξύ της αρχαϊκής και της κλασικής πόλης, στη χερσόνησο «Λιοτόπι».
Η αψιδωτή του κάτοψη στα 10 περίπου μέτρα, το σχήμα του, η ύπαρξη ορθογώνιου μαρμαροθετημένου δαπέδου με κενή επιφάνεια-βωμό είχαν προβληματίσει πολύ τον ανασκαφέα, μελετητή των αρχαίων Σταγείρων, αρχαιολόγο κ. Κώστα Σισμανίδη.
Όπως δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Συσμανίδης,  δεν υπάρχουν αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις που φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά, με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου. Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, άλλα ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση. Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο. Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη.
Η επίσημη ανακοίνωση για το ταφικό μνημείο του Αριστοτέλη θα γίνει από τον διδάκτορα κλασσικής αρχαιολογίας Κώστα Σισμανίδη, ο οποίος έχει κάνει τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων και ήταν επικεφαλής της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
Η ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου για τον Αριστοτέλη, το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Θεσσαλονίκη με αφορμή τα 2.400 χρόνια από την γέννησή του. Τέλος, το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και μετέχουν εκατοντάδες επιστήμονες από 41 χώρες.

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κασίδης, Δημοσιογράφος
Εβδομαδιαία εφημερίδα της Χαλκιδικής "ΘΕΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more