Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Εκπνέει το τελεσίγραφο των δανειστών σήμερα το μεσημέρι - Πότε θα πάρουμε τη δόσηΗ αντίστροφη μέτρηση για την ανάσα ρευστότητας που αναζητά η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει

μετά το τελεσίγραφο των δανειστών στο χθεσινό EuroWorking Group για την υλοποίηση πέντε προαπαιτούμενων.
Οπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση, το EWG έχει δώσει στην Αθήνα προθεσμία μέχρι και σήμερα για να επιλύσει και να «τελειώσει» όλα τα εκκρεμή ζητήματα μέχρι σήμερα.
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 95% 
Ο επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 95% των απαιτήσεων και, άρα, απομένει να εφαρμόσει το 5%. Εξέφρασε την πεποίθησή του πως η κυβέρνηση θα έχει εφαρμόσει τα πάντα μέχρι την άλλη εβδομάδα, πριν το επόμενο Eurogroup.
Τα πέντε προαπαιτούμενα
Τα «αγκάθια» που παραμένουν και που πρέπει να επιλύσει ως αύριο η Αθήνα αν θέλει να πάρει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ είναι:
1. Η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ,
2. Η επένδυση για το χώρο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού
3. Οι αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
4. Η νομική προστασία των μελών τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
5. Τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους καταναλωτές.
Τι υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, ανέφεραν ότι «η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου».
Στο μεταξύ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι θετική επί της αρχής.
Η έκθεση τέθηκε επί τάπητος στο EWG το οποίο όμως εν τέλει δεν «έσβησε» τους αστερίσκους που απέμεναν (κυρίως αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις) προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός.
Ποια είναι η διαδικασία για να προχωρήσει η εκταμίευση
Ακόμη και αν η Αθήνα συμμορφωθεί άμεσα, αυτό δεν σημαίνει ότι εκταμιεύεται και η δόση. Αρχικά, οι θεσμοί πρέπει να αποστείλουν επιστολή στο EuroWorking Group που να επιβεβαιώνουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση. Αμέσως μετά ξεκινούν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία κ.α) ώστε να εγκρίνουν μετά από ψηφοφορία την εκταμίευση.
Θα ακολουθήσει για το τελικό «πράσινο φως» το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM (το επόμενο είναι προγραμματισμένο να γίνει κατά την διάρκεια του Eurogroup/Ecofin στις 16-17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο).
Από τις 17 ως τις 23 Ιουνίου (που διεξάγεται το βρετανικό δημοψήφισμα) αναμένεται να εισρεύσει στα ταμεία της Ελλάδας η πολυπόθητη δόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more