Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Βράζει' η Ορθοδοξία! Διαφωνίες στους κόλπους της...
Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας «δεν μπορούν να είναι δεσμευτικές, παρά την απόφαση των πέντε τοπικών ορθοδόξων εκκλησιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, δίνοντας στίγμα για το κλίμα στους κόλπους του δόγματός μας.
«Φυσικά, δεν υπάρχει υποχρεωτική εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των επισκόπων μας στο Συμβούλιο που θα συγκληθεί παρά την έκκληση των πέντε τοπικών εκκλησιών για αναβολή,» είπε ο πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ.
Μάλιστα συμπλήρωσε σε έντονο ύφος: «Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης προφανώς έχει ξεχάσει ότι η απόφαση να συγκαλέσει το Συμβούλιο δεν ήταν ομόφωνη, ωστόσο υπήρχε μια πιθανότητα επίτευξης συναίνεσης, αν στην Πανορθόδοξη κοινότητα γινόταν σοβαρές προσπάθειες να εργαστούν από κοινού.»
Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο θα συνεδριάσει στην Κρήτη από 20 – 26 Ιουνίου και χρειάστηκαν περισσότερα από 50 χρόνια προετοιμασίας. Από τις 14 εθνικές ορθόδοξες εκκλησίες, τέσσερις δήλωσαν ότι δεν θα παραστούν στην εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένων του Πατριαρχείου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, των Γεωργιανών, της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και του Ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής.
Η δε Εκκλησία της Σερβίας επέμεινε για την αναβολή της συνεδρίασης του Συμβουλίου, αλλά τελικά αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more