Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Θα χτυπηθούν επιτέλους τα στέκια που κάνουν ζημιά στους αγρότες της Πέλλας;

Γιάννης Σηφάκης:  Σύσκεψη με Ομάδες Παραγωγών της Πέλλας για την ανάγκη ριζικά διαφορετικού τρόπου αντιμετώπισης των αγροτικών «στεκιών» και την πάταξη της «μαύρης» διαχείρισης αγροτικών προϊόντων
Υπήρξε σοβαρός προβληματισμός που θα μεταφερθεί από τον βουλευτή στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα συναρμόδια Υπουργεία στις οποίες συμμετέχει

Πρέπει να αποσαφηνιστεί τι είναι το αγροτικό «στέκι» όσον αφορά όχι μόνο τους ικανούς χώρους και συνθήκες υγιεινής στην συγκέντρωση των προϊόντων ( στοιχεία που ορίζονταν στην περσινή εγκύκλιο) αλλά και εμπορικά και διαχειριστικά.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι ΟΠ Γιαννιτσών, ΟΠ ΑΦΟΣ Αριδαίας, ΟΠ Άγρα, ΟΠ Άρνισσας, ΟΠ Παναγίτσας, ΟΠ Κύρου " Μέγας Αλέξανδρος"
Στις συσκέψεις θα συμμετέχει πλέον όχι μόνο του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το Υπουργείο Ανάπτυξης ( Γενική Γραμματεία Εμπορίου) και το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο βουλευτής δήλωσε: 
«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα το πρόβλημα. Η «μαύρη» διακίνηση απευθείας από το χωράφι με εικονικά παραστατικά με μεγάλες υποτιμολογήσεις των προϊόντων πρέπει να παταχθεί. Μόνο έτσι θα υπερασπιστούμε τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών και τους σοβαρούς εμπόρους.

Όσον αφορά τα στέκια πρέπει να αποσαφηνιστεί τι πραγματικά είναι. Σημεία μεταφόρτωσης που πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και παραστατικά; Σημεία άσκησης εμπορικής δραστηριότητας που πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες υποδομές και τιμολογήσεις; Η πολιτεία οφείλει να δει κατάματα το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει αποτρέποντας πρακτικές παρανομίας, μαύρης διακίνησης αγροτικών προϊόντων και κυρίως πρακτικές που στόχο έχουν τον καθορισμό της τιμής των αγροτικών προϊόντων μακριά από τον αγρότη και τις οργανώσεις του». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more