Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Νέες δεξιότητες για όλους κι όχι μόνο για τις ανάγκες της αγοράςΠαρέμβαση της Κωνσταντίνας Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση για τη «Νέα Ατζέντα Δεξιοτήτων στην Ε.Ε.

«Νέες δεξιότητες για τις ανάγκες των ανθρώπων, όχι μόνο για τις ανάγκες των επιχειρήσεων», είναι το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασης της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NGL, παρενέβη στη συζήτηση επί του σχεδίου της Κομισιόν για τη «Νέα Ατζέντα Δεξιοτήτων στην Ε.Ε.». Βάσει αυτού του σχεδίου οι πολιτικές της Ε.Ε. και των κρατών μελών σε ότι αφορά την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, πρέπει να προσανατολιστούν στην κάλυψη του χάσματος ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση εργασίας και στην αναντιστοιχία ανάμεσα στα προσόντα που διαθέτουν οι εργαζόμενοι και σε αυτά που ζητούν οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε τομείς που απαιτούν υψηλές ψηφιακές δεξιότητες.
Κατά την Κομισιόν, στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα και τα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης πρέπει να στραφούν στην παροχή αυτών των δεξιοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η λεγόμενη «απασχολησιμότητα» των Ευρωπαίων ανέργων. Ωστόσο, η Κ. Κούνεβα στην παρέμβασή της επισημαίνει τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης μέσα από την οπτική των «αναγκών της αγοράς» και την αντιστρέφει: η αναβάθμιση των δεξιοτήτων, ψηφιακών και άλλων, των πολιτών πρέπει να έχει πρωταρχικό στόχο τις δικές τους ανάγκες ολόπλευρης συμμετοχής σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής, κι όχι απλά τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Κ. Κούνεβα έχει ως εξής:  

«Εάν η εξασφάλιση εργασίας για το 75% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού μέχρι το έτος 2020 είναι κεντρικός στόχος της «Ευρώπης 2020», τότε, οι ήδη αποτυχημένες πολιτικές και τα προγράμματα κατάρτισης, δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας.

Ναι! Να αναβαθμιστούν οι δεξιότητες, αλλά με ποιο στόχο; Σίγουρα όχι την αποκλειστική εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αγοράς. Αλλά, για να έχουν όλοι οι πολίτες καλύτερα εφόδια για τη ζωή, μέσα από ισότιμη πρόσβαση σε δημόσια εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. 

Η τυφλή προσαρμογή της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας, η εμπορευματοποίησή της και η υποβάθμιση των κλασσικών σπουδών δεν έχει καμία σχέση με το ρόλο της που αποσκοπεί να χτίσει ελεύθερες προσωπικότητες.


Γι’ αυτό η "Ατζέντα των Νέων Δεξιοτήτων" να αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων σε γνώσεις και προσόντα, και όχι μόνο στην κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more