Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Στο επίκεντρο τα αγροτικά προβλήματα



 
Η στήριξη της παραγωγής βιολογικών προϊόντων, η ΚΥΑ για την λειτουργία Αγορών Παραγωγών βιολογικών, η απλούστευση της διαδικασίας για απασχόληση αλλοδαπών αγρεργατών και η νομοθέτηση των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη στο οικολογικό αγρόκτημα του Βιοκαλλιεργητή Θεοδώρου Αρβανίτη στις Αφίδνες Αττικής


Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης στις 11 Αυγούστου 2016 επισκέφτηκε το οικολογικό αγρόκτημα του βιοκαλλιεργητή κ. Αρβανίτη Θεόδωρου στα Κιούρκα Αττικής.

Η οικογένεια Αρβανίτη καλλιεργεί και παράγει βιολογικά κηπευτικά εδώ και 27 χρόνια. Σήμερα στα 500 στρέμματα του αγροκτήματος, εκ των οποίων 40 θερμοκήπια, απασχολούνται 4 μέλη οικογένειας και 30 εργάτες. Εκτός από τα βιολογικά κηπευτικά εκτρέφονται βιολογικά 250 πρόβατα και μαύροι χοίροι και διατηρείται τράπεζα σπόρων.

Ο κ. Αρβανίτης στην προσπάθειά του για προώθηση της οικολογικής γεωργίας και τη διάδοση τεχνογνωσίας σε όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά λειτουργεί εναλλακτικό σχολείο οικολογικής γεωργίας. Διοργανώνονται δωρεάν σεμινάρια για μετάδοση των γνώσεων και εμπειριών βιολογικής καλλιέργειας καθώς και της οικολογικής αντίληψης διαχείρισης του περιβάλλοντος

Tα θέματα πάνω στα οποία εστιάστηκε η συνεργασία ήταν:
α) το θέμα στήριξης της βιολογικής παραγωγής ,γιατί ενώ αυξάνεται η ζήτηση σε βιολογικά προϊόντα η παραγωγή βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι μικρή, έτσι ώστε η χώρα υποχρεώνεται σε εισαγωγές τόσο νωπών όσο και μεταποιημένων βιολογικών προϊόντων.
β) Ο νέος κανονισμός που θα διέπει τις λαϊκές αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων θέτοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης ελέγχων.
γ) το καθεστώς εργασίας και ασφάλισης των αλλοδαπών αγρεργατών καθώς και την αναγκαιότητα απλούστευσης της διαδικασίας.
δ) Η αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης της λειτουργίας των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης, βιολογικής κτηνοτροφίας- αγροδιατροφής, αγροτουρισμού.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το αγρόκτημα της κας Μερκούρη Γεωργίας στον Μαραθώνα Αττικής, όπου στα 10 στρέμματα παράγονται βιολογικά κηπευτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more