Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Γ. Καρασμάνης : Πάψτε πια να κοροϊδεύετε τους νέους αγρότες !Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Καρασμάνης
           
     Σφοδρή κριτική «εφ΄όλης της ύλης» για το πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών ασκεί ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
          Πέραν της τραγικής, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, χρονικής καθυστέρησης (2,5 χρόνια) στην προκήρυξη του προγράμματος και της διατήρησης στα ίδια επίπεδα –παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες – του προϋπολογισμού του και του αριθμού των προς ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών, ο κ. Καρασμάνης στηλιτεύει τη μη ένταξη των επιλαχόντων, όπως συνέβη το 2014, τη μη πρόβλεψη κονδυλίων για αυτούς, αλλά και τη μη ενεργοποίηση της δυνατότητας που προσφέρουν οι κοινοτικοί κανονισμοί για αύξηση, της αξίας των ατομικών  δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας.
          Τονίζει εξάλλου τη μη προκήρυξη του παράλληλου προγράμματος για την ενίσχυση των σχεδίων βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των νέων αγροτών.
          Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Καρασμάνης έχει ως ακολούθως :
            « Με καθυστέρηση …μόλις δυόμιση ετών ολοκληρώσατε την προκήρυξη και αξιολόγηση του προγράμματος ενίσχυσης των νέων αγροτών της καινούργιας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Ενός προγράμματος, που επί υπουργίας μου θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική αγροτική οικονομία και για το λόγο αυτό το πριμοδοτήσαμε με 241 εκατ. ευρώ, με το ανώτατο δηλαδή ποσοστό (2%) των κονδυλίων του Εθνικού μας Φακέλου, όπως προβλέπουν οι κοινοτικοί κανονισμοί. Ενός προγράμματος, που παρουσιάσαμε στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ήδη από τον Νοέμβριο του 2014.
          Παρά τη σκανδαλώδη αυτή χρονική καθυστέρηση και ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος παρέμεινε στα αρχικά του επίπεδα – σε αντίθεση με τις πομπώδεις εξαγγελίες σας (12 Ιουνίου 2016) ότι, θα τον αυξάνατε στα 300 εκατ. ευρώ και ότι θα εντάσσατε σε αυτό 24.000 νέους αγρότες – τελικά σήμερα βλέπουμε ότι, οι αιτήσεις των υποψήφιων νέων αγροτών για ένταξη στο πρόγραμμα ανήλθαν σε  14.670, ενώ οι δικαιούχοι μετά την πρώτη αξιολόγηση είναι μόλις 10.106 και οι επιλαχόντες ανέρχονται σε 3.122 άτομα.
          Την ίδια ώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η διαδικασία αξιολόγησης των εν δυνάμει δικαιούχων (δηλαδή αυτών που οφείλουν να προσκομίσουν στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας τους επιπλέον δικαιολογητικά, σε διάστημα ενός μηνός), ενώ εκκρεμούν και οι ενστάσεις όσων δεν ανακηρύχθηκαν δικαιούχοι, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθούν και φυσικά πότε θα καταβληθούν οι αναλογούσες πιστώσεις στους δικαιούχους,
          Συγκριτικά σας αναφέρω ότι πέραν της προτεραιότητας που εμείς θέσαμε για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών, στη διάρκεια που διαχειριστήκαμε το προηγούμενο πρόγραμμα :
-         Εντάξαμε για πρώτη φορά 3.224 επιλαχόντες από την προκήρυξη του 2014, ανεβάζοντας  έτσι τον τελικό αριθμό των ενταγμένων σε 12.000 άτομα, με συνολική ενίσχυση 194 εκατ. ευρώ.
-         Προχωρήσαμε τις πληρωμές με πρωτόγνωρους ρυθμούς, σε σχέση με το παρελθόν, με αποτέλεσμα να έχουν εξοφληθεί ως το τέλος του 2014, λαμβάνοντας το 70% της πρώτης δόσης, οι νέοι αγρότες που εντάχθηκαν το 2014 (136 εκατ. ευρώ συνολικά).
-         Ξεμπλοκάραμε τις αιτήσεις 2.702 δικαιούχων του 2009 και μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 είχαν πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι οφειλόμενες δόσεις ύψους 11,65 εκατ. ευρώ.
-         Κατανείμαμε σε 12.852 νέους αγρότες, που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από το 2011 και μετά και δεν κατείχαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, 30.783,99 δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα δικαιωμάτων του 2013. Η συνολική αξία των κατανεμηθέντων δικαιωμάτων ανήλθε στα 16.931.194,50 ευρώ. Ποσό, που εισέπραξαν οι νέοι αγρότες στα τέλη του 2014.
-         Στηρίξαμε τους νέους αγρότες κάτω των 40 ετών με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης από τον εθνικό φάκελο της νέας ΚΑΠ, και για μια πενταετία.
-         Οι 9 στους 10 που εντάθηκαν επί των ημερών μας στο πρόγραμμα νέων αγροτών της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου τελικά δεν το εγκατέλειψαν  - όπως ψευδώς, απερίσκεπτα και επιπόλαια δηλώσατε πρόσφατα, εμφανίζοντας τη χώρα ως παραβαίνουσα τους κοινοτικούς κανονισμούς, με ότι αυτό συνεπάγεται – αλλά αντιθέτως κατά χιλιάδες εισρέουν για εκπαίδευση στα προγράμματα κατάρτισης των Νέων Γεωργών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε όλη την χώρα, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον περασμένο Μάιο. Και τώρα εσείς τους καλείτε, εν μέσω καλοκαιριού, συγκομιδής και καλλιεργητικών εργασιών, να παρακολουθήσουν τα εν λόγω προγράμματα κατάρτισης προκειμένου να μη χάσουν το πριμ. 
Πέραν των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων, των εξαγγελιών κενού περιεχομένου και των πολλαπλών αστοχιών, η δική σας «δραστηριότητα» συνίσταται στην :
-         Μη αξιοποίηση και μη προκήρυξη των 7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, προϋπολογισμού 466 εκατ. ευρώ, που σας παραδώσαμε για την βελτίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων για τους νέους αγρότες.
-         Μη ενεργοποίηση της απόφασης που είχε ληφθεί επί υπουργίας μου για την προαιρετική αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας, αξιοποιώντας έτσι τη δυνατότητα που παρέχουν οι κοινοτικοί κανονισμοί.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε εάν,
1.                 Προτίθεσθε να εντάξετε στο πρόγραμμα τους 3.122 επιλαχόντες νέους αγρότες που προέκυψαν από την πρόσφατη αξιολόγηση όπως ακριβώς τους εντάξαμε το 2014, ώστε η ηλικιακή ανανέωση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας να αποτελέσει και για εσάς, όπως αποτελούσε και αποτελεί για εμάς, πραγματικό στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο για την ελληνική αγροτική οικονομία.

2.                 Σε περίπτωση ένταξης των επιλαχόντων νέων αγροτών, με τι κονδύλια θα καλυφθεί το επιπλέον κόστος;

3.                 Πότε επιτέλους θα ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων, για τους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση, της αξίας των ατομικών τους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας;

4.                 Πότε σκοπεύετε να προκηρύξετε το πρόγραμμα για τα σχέδια βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων των νέων αγροτών ;

Ο ΕΡΩΤΩΝ Βουλευτής 
        
         Γιώργος ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου