Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Να αξιοποιηθούν τα ακίνητα που ανήκουν στον Δήμο Έδεσσας



 Αποτέλεσμα εικόνας για Ξενία Έδεσσας
Το Ξενία σε προτεραιότητα


Με επίκεντρο την απαξίωση του κτιριακού συγκροτήματος του πρώην ξενοδοχείου Ξενία αλλά και άλλων κτιρίων που ανήκουν στον Δήμο Έδεσσας η πόλη των καταρρακτών φαίνεται ότι σταδιακά αλλά σταθερά «χάνει» τα περιουσιακά της στοιχεία, όχι τόσο με τη νομική έννοια της κυριότητας όσο με την έννοια της χρήσης και σωστής εκμετάλλευσης. Φυσικά, το πρώην ξενοδοχείο Ξενία έχει χαθεί και ιδιοκτησιακά αφού από τα «Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ και ήδη βαδίζει για το λεγόμενο «υπερταμείο»  που θα  διαχειρίζεται τα ακίνητα του δημοσίου και θα τα ρευστοποιεί για την εξόφληση του δημοσίου χρέους. 
Ο Δήμος Έδεσσας έχασε την ευκαιρία να αναλάβει ο ίδιος τη διαχείριση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, όταν προ ετών ο ιδιώτης επιχειρηματίας που είχε την εκμετάλλευση του το εγκατέλειψε με οφειλές ενοικίων σημαντικού ύψους που επιθυμεί να συμψηφίσει με έργα τα οποία επικαλείται ότι έχει κάνει στο κτίριο. Φυσικά, αυτό το ποσό των οφειλομένων ενοικίων, ύψους αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ θεωρείται ότι έχει χαθεί οριστικά για τον Δήμο Έδεσσας ο οποίος έχει κάνει αγωγή διεκδίκησης που ακόμη εκκρεμεί στα αρμόδια δικαστήρια. Το ίδιο –περίπου- συμβαίνει και με άλλα ακίνητα του Δήμου Έδεσσας, όπως με το Κανναβουργείο , που ουδέποτε έχει εισπράξει ενοίκια και-ήδη- προσανατολίζεται στην χρήση του ως «κέντρου πολιτισμού», με το κτίριο «Εστία» που εξακολουθεί να παραμένει ένα «γιαπί» στον χώρο της εισόδου των καταρρακτών, περιφραγμένο με λαμαρίνες και με το «αναψυκτήριο» της πλατείας 25ης Μαρτίου που εδώ και πολλούς μήνες είναι κλειστό, στερώντας τους πολίτες της Έδεσσας από ένα όμορφο χώρο αναψυχής. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο Δήμος Έδεσσας έχει διεκδικήσει τα δικαιώματα του από τα οφειλόμενα ενοίκια, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Παρόμοια περίπτωση είναι και αυτή του τουριστικού κέντρου της λίμνης Άγρα που ανήκει στον Δήμο Έδεσσας. Από όλα αυτά τα ακίνητα ο Δήμος Έδεσσας δεν έχει κανένα εισόδημα, επειδή υπάρχει άρνηση των μισθωτών να καταβάλλουν τα συμφωνηθέντα ενοίκια, επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία, ενώ αυτοί που τα έχουν εγκαταλείψει , φυσικά και δεν έχουν καμία διάθεση να πληρώσουν ούτε να έρθουν σε κάποιο συμβιβασμό.  Για να επιστρέψουμε στο θέμα του Ξενία, η προοπτική να παραχωρηθεί στον Δήμο για πολιτιστική χρήση είναι πολύ απομακρυσμένη αφού δεν καλύπτεται, πλέον, νομικά, με δεδομένο ότι ο σχετικός νόμος που έδινε τη δυνατότητα σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να διεκδικήσουν τουριστικά ακίνητα είχε περιορισμένη χρονική ισχύ. Πέραν αυτού θα χρειαστούν και πολλά χρήματα για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές αφού το κτίριο παρουσιάζει επικίνδυνες ρωγμές. Φυσικά, ούτε και ενδιαφέρον επιχειρηματιών υπήρξε για την εκμετάλλευση του και οι δυο σχετικοί διαγωνισμοί εκμίσθωσης του με χαμηλό μηνιαίο ενοίκιο είχαν αποβεί άγονοι. Σήμερα, όμως, αποδεικνύεται ότι το τουριστικό περιβάλλον και οι ανάγκες σε κλίνες αλλάζουν , αφού δυο ξενοδοχεία της Έδεσσας έχουν κλεισθεί από την εταιρία του αγωγού αερίου ΤΑΡ για τους υπαλλήλους και τεχνικούς, για δυο χρόνια, αλλά και η τουριστική κίνηση παρουσιάζεται αυξημένη, με αποτέλεσμα να αρχίζει να φαίνεται και μια στενότητα σε κλίνες. Άρα, μια επάνοδος στη ξενοδοχειακή χρήση του Ξενία είναι περισσότερο πιθανή. Από ποιο φορέα και με ποιες διαδικασίες αυτό είναι άγνωστο, μέχρι στιγμής.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more