Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Να τηρήσει ο Δήμος Έδεσσας τις υποχρεώσεις του ζητούν οι δωρητές του Πολιτιστικού Κέντρου






Μια δραματική εξέλιξη φαίνεται ότι υπάρχει στο θέμα της δωρεάς της κεντρικής οικοδομής των Αδελφών Χατζηγιάννη στην  Έδεσσα για τη δημιουργία και λειτουργία του «Πολιτιστικού κέντρου» του Δήμου Έδεσσας.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά υπήρξε ανταλλαγή εξωδίκων μεταξύ των δυο πλευρών (δωρητών και Δήμου Έδεσσας) για την τήρηση ή μη των όρων που έχουν αναγραφεί μέσα στο δωρητήριο συμβόλαιο και των υποχρεώσεων που έχει ο Δήμος Έδεσσας σχετικά με τη χρήση του κτιρίου.
Συγκεκριμένα, οι δυο αδελφοί και καθολικοί κληρονόμοι της ιδιοκτήτριας- δωρήτριας ( η οποία , στο μεταξύ, απεβίωσε) Αικατερίνης Χατζηγιάννη, που ως γνωστόν τον Μάιο του 2013 (πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια) με δωρεά εν ζωή μετεβίβασε στον Δήμο Έδεσσας μια κεντρική πολυκατοικία, στη Πλατεία Ευσταθίου Στουγιαννάκη ( Μικρά Καταρρακτάκια) επικαλούνται ότι ο αποδέκτης της δωρεάς Δήμος Έδεσσας δεν τήρησε τους όρους της δωρεάς Γιάντση που έχουν ενσωματωθεί στο δωρητήριο συμβόλαιο (δωρεά υπό τρόπον) αλλά, σύμφωνα με αυτούς, έχουν καταστεί «γράμμα κενόν» αφού δεν έχουν υλοποιηθεί.
Όπως είναι γνωστό, η οικογένεια Χατζηγιάννη-Γιάντση έχει δωρίσει στη πόλη της Έδεσσας και στη Ιερά Μητρόπολη και το κόστος της ανέγερσης του Ιερού Ναού της Αγίας Βάσης της Εδεσσαίας, στη περιοχή των Νέων Εργατικών Κατοικιών. Ο ναός αυτός , βυζαντινού ρυθμού, έχει ολοκληρωθεί ως προς το κέλυφος (έχει κτιστεί ολόκληρος από μπετόν αρμέ) αλλά έχει σταματήσει εδώ και χρόνια, εξ αιτίας μιας πολεοδομικής αβλεψίας στη κορυφή του τρούλου και είναι τώρα στο στάδιο της νομοτεχνικής έγκρισης και της συνέχισης των εργασιών. Επίσης δώρισαν στην Ιερά Μονή Μεσημερίου το Χατζηγιάννειο Συνεδριακό Κέντρο, δυναμικότητας 250 ατόμων που, ήδη, λειτουργεί, ενώ ξεκινούν και την ανέγερση νέου Ιερού Ναού στον περίβολο της Ι. Μονής, εμβαδού 350 τ.μ. (ρυθμός τρίκλιτη βασιλική ).
Η πρόθεση τους ως προς τη συνεχιση της δωρεάς του Πολιτιστικου Κεντρου είναι δεδομένη : να εκτελεσθούν οι όροι της δωρεάς, όπως έχουν γίνει αποδεκτοί από τον Δήμο Έδεσσας και –ιδίως- να τηρηθούν οι δεσμεύσεις ως προς τη χρήση. Ότι, δηλαδή,  η τριώροφη οικοδομή θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως « πολιτιστικό κέντρο και ειδικότερα ως χώρος διαλέξεων, συζητήσεων, εκθέσεων έργων τέχνης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (όχι μόνιμες ή για αόριστο χρόνο), κοινωνικών εκδηλώσεων, εθνικών και επετειακών εκδηλώσεων και άλλες συναφείς που προάγουν τον πολιτισμό της πόλης και της χώρας, με τη ρητή επισήμανση ότι απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του δωρηθέντος κτιρίου για εκδηλώσεις πολιτικού η κομματικού περιεχομένου, όπως επίσης απαγορεύεται αυστηρά η παραχώρηση της χρήσης του χώρου για εγκατάσταση υπηρεσιών του Δημοσίου, του Δήμου και εν γένει διοικητικού χαρακτήρα…» (τα εντός εισαγωγικών είναι από το κείμενο του συμβολαίου δωρεάς).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more