Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ – ΨΥΞΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για εργατικό κέντρο Νάουσας
ΤΗΛ: 2332022230 – 6973312771 - 6977801458
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αύγουστος 2017
      ΞΕΡΙΖΩΝΟΥΝ  ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ,
      ΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ  ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΨΙΧΟΥΛΑ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ
ΜΟΝΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΘΟΥΜΕ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ
ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ – ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι αγρότες πληρώνουν το εμπάργκο και τη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.«Χαρίζουν» σε εξευτελιστικές τιμές τα  ροδάκινα, ξεκληρίζονται από τη γη τους.
Στη περιοχή μας, αγρότες και εργάτες παράγουν –συσκευάζουν-μεταποιούνν άριστης ποιότητας ροδάκινα, ικανά να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Κι’ όμως το ροδάκινο πουλιέται πανάκριβα στους καταναλωτές, ενώ αγρότες και εργάτες αμείβονται ελάχιστα. Κερδισμένοι οι μεγαλέμποροι , τα παράσιτα της κοινωνίας.
Αυτοί οι κερδισμένοι, δεν χορταίνουν μ΄ αυτά.
Οι νόμοι που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, ανάβουν το  πράσινο φως στους εργοδότες, τους κάνουν ακόμα πιο αδίστακτους απέναντι στους εργαζόμενους, κυρίως σε γυναίκες και νέους, που εργάζονται εποχιακά τους 2-3 μήνες του καλοκαιριού και μετά πάλι στην ανεργία. Εκμεταλλεύονται την αυξημένη ανεργία, την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και επιβάλουν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας

Οι συνθήκες εργασίας στις επιχειρήσεις συσκευασίας-μεταποίησης φρούτων σε Ημαθία και Πέλλα είναι απαράδεκτες:
·       Στα διαλογητήρια δουλειά ήλιο με ήλιο.
·       Στα κονσερβοποιεία με υψηλές θερμοκρασίες, σε καύσωνα διαρκείας.
Μας καταγγέλθηκε και διαπιστώνουμε καθημερινά ,  λιποθυμίες από τη ζέστη, εργατικά ατυχήματα που δεν δηλώνονται. Όταν εργαζόμενοι τολμούν να διαμαρτυρηθούν η απάντηση είναι έτοιμη : «Στην ουρά περιμένουν άλλοι να πάρουν τη θέση σου» …
Εντατικοποιήθηκε η εργασία, δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα, πολλές φορές ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, καθυστερήσεις πληρωμών σε μισθούς, δώρα και επιδόματα. Έλλειψη ελεύθερου χρόνου.

Αυτή είναι η «ανάπτυξη» για την οποία μιλάνε

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Να σπάσουμε τον φόβο, τη μοιρολατρία!  Δεν μας ωφέλησε.

Να απαιτήσουμε:
·         Όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Κλιματιστικά-ανεμιστήρες στους χώρους εργασίας, να αυξηθούν τα διαλείμματα.

·         Να μην “κουκουλώνονται” τα εργατικά ατυχήματα. Να δηλώνονται, να αποδίδονται ευθύνες. Να διασφαλίζονται τα εργατικά-ασφαλιστικά δικαιώματα.

·         Σε πόλεις και χωριά με συγκεντρωμένες επιχειρήσεις, οι μονάδες υγείας να στελεχωθούν με ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό για άμεση παρέμβαση άμεσα, πρώτες βοήθειες,  ασφαλή διακομιδή σε περίπτωση ατυχήματος.

·         Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας.

Η Επιθεώρηση Εργασίας, το Υπουργείο Εργασίας να πάρουν άμεσα μέτρα να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

·         Ανθρώπινα ωράρια (8ωρο – πενθήμερο, 40ωρο) με αξιοπρεπείς μισθούς, εξόφληση δεδουλευμένων, υπερωριών, δώρων και επιδομάτων.

·         Ένταξη στο ταμείο ανεργίας με 80 ημερομίσθια, χωρίς να αφαιρούνται οι  τελευταίοι 2 μήνες, αύξηση του επιδόματος στα 600€ για όσο είμαστε άνεργοι, αναγνώριση όλου του διαστήματος ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

·         Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί – αντιασφαλιστικοί νόμοι, ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να προσλαμβάνει εργαζόμενους με ασφάλιση ΟΓΑ, ενώ πρόκειται για εξαρτημένη εργασία.

·         Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, αντίστοιχα στα 55 και 50 στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ουσιαστική προστασία των ανέργων:
·         Να μη κοπεί ρεύμα, νερό, τηλέφωνο σε κανένα σπίτι απλήρωτου -άνεργου.
·         Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο, καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμός στα σπίτια των ανέργων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη φοβηθούν να πιστέψουν στη δύναμη τους. Να απομονώσουν όσους δήθεν «συνδικαλιστές» εμφανίζονται σαν φίλοι των εργαζόμενων αλλά είναι «κολλητοί» των εργοδοτών.

Οργανωμένα να αντισταθούν στην επίθεση κυβέρνησης και βιομηχάνων.

Να έρθουν σε επαφή, να συσπειρωθούν στο ταξικό σωματείο του κλάδου μας, να στήσουν επιτροπές αγώνα σε κάθε εργοστάσιο.


ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ
ΟΛΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ  ΟΤΑΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΣ!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου