Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ː « ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ »




ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Μια σεμνή τελετή με πλούσιο όμως περιεχόμενο  πραγματοποιήθηκε στο Τ.Δ. Γαρεφείου, μια τελετή μνημόσυνο  στους αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα,  κυρίως,  στους καταγόμενους από το χωριό.
Παρόντες  οι απόγονοι Μακεδονομάχων με τον πρόεδρό τους  κ. Στό’ι’κο  Γεώργιο, διότι μαζί με αυτούς που ξεχώρισαν αγωνίστηκε όλο το χωριό, ο καθένας έβαλε το δικό του λιθαράκι. Ακόμη, παραβρέθηκε  εκπρόσωπος του διοικητή της Β΄μηχανοκίνητης μεραρχίας,  εκπρόσωπος  των αποστράτων αξιωματικών, εκπρόσωπος της Π.Ο.Π.Σ.Μ.( Πανελλήνια  Ομοσπονδία  Πολιτιστικών  Συλλόγων  Μακεδόνων ) ο κ. Κωνσταντίνος Κάμτσης,  ο δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος και ως καταγόμενος από το Γαρέφι, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  κ. Συμεών Σωτηριάδης ,  ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Χρήστος  Γεωργίου και ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΕ  κ.  Κωνσταντίνος  Ζαχαριάδης.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αλμωπίας  αναφέρθηκε στους ντόπιους αγωνιστές  που ανέβηκαν στα βουνά, στερήθηκαν, πολέμησαν, ξόδεψαν  από το υστέρημά τους και κατάφεραν να υψώσουν την Ελληνική  Σημαία στην Αριδαία. Μίλησε γι αυτούς τους αγωνιστές που  έμειναν στην αφάνεια της ιστορίας,  αδικημένοι και ξεχασμένοι σαν να μην αγωνίστηκαν. Για πρώτη φορά  βγήκαν στην επιφάνεια τα ονόματά τους, μετά από σχολαστική έρευνα των γεγονότων εκείνης της εποχής, με αφορμή κάποια ομιλία του,  παλαιότερα,  σαν καθηγητής. Εξέφρασε δε  τη χαρά του που τα επόμενα χρόνια η ομιλία του καθιερώθηκε και επαναλαμβάνεται.  Γιατί αυτό αξίζει σε εκείνους που δεν ξέρανε από δόξες και τιμές παρά μόνο να αγωνίζονται για την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια. Που δεν ξέρανε  Ελληνικά αλλά ήξεραν ότι βρίσκονται σε Ελληνικό Έδαφος.  Εκτός από τους τούρκους, αλώνιζαν στην περιοχή και οι βούλγαροι κάτω από τη μύτη των τούρκων και πάσχιζαν με τη βία  ο ντόπιος πληθυσμός να προσχωρήσει στη βουλγαρική εθνότητα και εξαρχία,  με σκοπό να οικειοποιηθούν στη συνέχεια τη Μακεδονία.   Αγωνίστηκε ο ντόπιος πληθυσμός, πλην ελαχίστων που παρασύρθηκαν και χωρίς να το συνειδητοποιήσουν βρέθηκαν στο άλλο στρατόπεδο.   Με τη βοήθεια αξιωματικών από την ελεύθερη Ελλάδα  οι ντόπιοι Μακεδόνες κατάφεραν να απελευθερώσουν τη Μακεδονία, στη συνέχεια όμως  κατηγορήθηκαν, πόνεσαν,  ντροπιάστηκαν από την ελληνική πολιτεία. Δεν ήθελε να διορίζονται  ντόπιοι φοβούμενη να μη δημιουργηθεί άλλο κράτος, όμως οι Μακεδόνες συγχωρούν επειδή είναι ήρωες  και αν χρειαστεί θα πολεμήσουν ξανά.
Ζήτησε από όλους να αισθάνονται υπερηφάνεια για την καταγωγή τους και για τους προγόνους ήρωες.  Κλείνοντας  την ομιλία του ο Δήμαρχος Αλμωπίας διευκρίνισε πως, δεν υπάρχουν διακρίσεις και προβλήματα μεταξύ  ντοπίων  και προσφύγων, όλοι βιώσαμε διωγμό. Οι ντόπιοι από την Ελληνική Πολιτεία και οι πρόσφυγες από τον τούρκο κατακτητή. Η Ελληνική  ιστορία γράφτηκε με αίμα και  από γεγονότα   είναι  μεγάλη.
 Ο κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΚΑΜΤΣΗΣ,  εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων,  αναφέρθηκε στους σκοπούς της ύπαρξης της ομοσπονδίας που είναι η καταγραφή, διάσωση και προβολή της Μακεδονικής Πολιτιστικής Παράδοσης και Ιστορίας,  αλλά και η διαφύλαξή της από αλλοιώσεις, παραχαράξεις και σφετερισμούς. Ακόμα, η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας των Μακεδόνων και η συμβολή της σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους. Τόνισε πως, οι πολιτιστικοί σύλλογοι μεταλαμπαδεύουν σημαντικά στοιχεία στις επόμενες γενεές. Αναφέρθηκε και στο πρόβλημα  που υπάρχει με συγκροτήματα που τα τελευταία έτη έχουν εισχωρήσει σε πολλά χωριά και περιοχές της Μακεδονίας  με το προπαγανδιστικό σύνθημα ΄΄ελάτε να τραγουδήσουμε στη γλώσσα μας΄΄.  Ίσως από αδιαφορία, άγνοια και δοτικότητα   βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, ιδίως στα νέα παιδιά που χορεύουν και τραγουδούν χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, αυτά που ακούγονται δεν είναι δικά μας τραγούδια είναι ξενόφερτα. Τα συγκροτήματα αυτά έχουν συντάξει ανθελληνικά προπαγανδιστικά τραγούδια  κατά παραγγελία και επί πληρωμή. Εμείς εξυμνούμε δικά μας πρόσωπα- αγωνιστές και γεγονότα και  οι Σκοπιανοί  τα δκά τους.  Είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο στο όνομα της πολιτιστικής παράδοσης να γίνεται ανθελληνική και σκοπιανή προπαγάνδα. Να προσέξουμε να μην πέσουμε στην παγίδα  αυτών που σχεδιάζουν  και ονειρεύονται μειονότητα στη χώρα μας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων ζητάει τη συνδρομή και τη βοήθεια όλων στο έργο της,  αφού είναι και ο μόνος θεματοφύλακάς της.
Η γραμματέας του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων, κ. Στόικου, στην ομιλία της αναφέρθηκε στο Μακεδονικό Αγώνα και στη δράση και το θάνατο του  Κώστα Γαρέφη για τη Μακεδονία.
Η τελετή μνήμης τελείωσε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό μας Ύμνο.
        



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more