Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΑΕΤΟΧΩΡΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ






ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Ο  Σύλλογος  Αετοχωρίου  ΄΄Το Πίνοβο΄΄με πρόεδρο τον κ. Σωκράτη Βόλτση, διοργάνωσε διήμερο μουσικό αντάμωμα στην πανέμορφη πλατεία του χωριού, η οποία ανακαινίστηκε πρόσφατα.
Κάτω από τη δροσιά αιωνόβιων πλατανιών,  μετά από πρόσκληση, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου και τις δύο ημέρες, από τις γύρω περιοχές,  για να απολαύσει υπέροχους μεζέδες, να ακούσει  μουσικά κομμάτια, να χορέψει, να βρεθεί με φίλους και γνωστούς.
Το άγριο φυσικό περιβάλλον αυτής της εξαιρετικά όμορφης περιοχής είναι  θεραπευτικό για όλους,  επειδή προσφέρει καθαρό αέρα  και καταφέρνει να αδειάσει το μυαλό  από τις έγνοιες και τα προβλήματα.
Προσκαλέστηκαν και παραβρέθηκαν στο αντάμωμα, ο δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος με συνεργάτες του και η βουλευτής κ.  Θεοδώρα Τζάκρη.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης  εκφράστηκαν με σαφήνεια,  από τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου, τα προβλήματα της περιοχής. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η επιστροφή των κανονιών από τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο, που μέχρι τα μέσα του 2009 ήταν στο φυσικό τους χώρο, στο όρος Πίνοβο σε υψόμετρο 2070 μ., βέβαια σε κακή κατάσταση.  Το 2009 επιτράπηκε η μεταφορά τους στην Κρήτη, όπου κοσμούν   πολεμικό μουσείο. Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα είναι η αναπαλαίωση της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου Αετοχωρίου, που είναι να μπει σε ευρωπαϊκό  πρόγραμμα για χρηματοδότηση.  Ακόμα, βασικό για την περιοχή θεωρείται  η μετατροπή του παλαιού σχολείου σε καταφύγιο, με καταλύματα για ορειβάτες και γενικά διανυκτερεύοντες περιηγητές της περιοχής.
 Το  Αετοχώρι ανήκει στο δήμο Αλμωπίας και απέχει 20 χλμ. από την Αριδαία. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 680μ. και βορειοδυτικά του βρίσκεται το όρος Πίνοβο. Αυτή τη στιγμή το χωριό κατοικείται χειμώνα- καλοκαίρι από 13 μόνιμους κατοίκους.  Το σχολείο έπαψε να λειτουργεί εδώ και μερικές δεκαετίες,  αφού  παιδιά δεν υπάρχουν. Το 1940 είχε 1300 κατοίκους.   Παράγει κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα, κυρίως πατάτες. Η σημερινή ονομασία του χωριού προήλθε από παλαιότερη,  όπου ονομαζόταν Αετός, τα ερείπια υπάρχουν.
Αποτελεί  έναν από τους παραδοσιακούς οικισμούς της Αλμωπίας. Χαρακτηριστικό μνημείο της περιοχής  είναι η τρίκλιτη βασιλική με κλειστό περίστωο  εκκλησιά του Αγίου Δημητρίου, με βυζαντινής νοοτροπίας τοιχογραφίες,  η οποία κτίστηκε το 1842  και η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με το χωριό.
Από την πλατεία  Αετοχωρίου ξεκινάνε οι πεζοπορίες  προς τις κορυφέςː ΄΄Κορφούλα΄΄. ΄΄Καλόγερος΄΄, ΄΄Βισογκράντ΄΄ του  Πινόβου.
ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ  ΜΕ  ΥΓΕΙΑ!!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more