Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΑΝ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛ.Γ.Α.

Αποτέλεσμα εικόνας για ροδάκινο
Γράφει ο Αναστάσιος Κουτζάμπασης δικηγόρος
Τεράστιο είναι το πλήγμα που έχουν υποστεί οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού μας, οι οποίοι είδαν τη σοδειά τους να καταστρέφεται ολοσχερώς μετά τις τριήμερες βροχοπτώσεις της 15ης, 16ης και 17ης Ιουλίου. Τα επιτραπέζια και τα συμπύρηνα ροδάκινα, τα οποία αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης καταστράφηκαν ολοσχερώς μετά από 72 ώρες συνεχών, υπερβολικών και μάλιστα άκαιρων βροχοπτώσεων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση των καρπών από τα δέντρα και την ποιοτική τους υποβάθμιση.
Οι καταστροφές αυτές κατέστησαν πλέον τους καρπούς μη εμπορεύσιμους με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μείνουν φέτος χωρίς εισόδημα. Μοναδικός τρόπος για να επιβιώσουν οι παραγωγοί μετά από αυτές τις καταστροφές είναι οι αποζημιώσεις του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος, όμως, αρνείται να δεκτεί ότι η καρπόπτωση και η ποιοτική υποβάθμιση των καρπών είναι περιπτώσεις άμεσων ζημιών και καλύπτονται ασφαλιστικά και μάλιστα επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι τέτοιου είδους δηλώσεις ζημιών είναι άσκοπες και καλό θα ήταν να μην υποβληθούν διότι αφενός δεν θα έχουν καμία τύχη και αφετέρου θα δυσχεράνουν την ήδη βεβαρημένη, λόγω αυξημένου όγκου εργασιών, θέση του υποκαταστήματος του ΕΛ.Γ.Α. Βεροίας.
 Οι ροδακινοπαραγωγοί οι οποίοι έχουν υποστεί ζημίες από τις υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις του Ιουλίου θα πρέπει να το δηλώσουν έως και τις 31 Ιουλίου 2017. Εν συνεχεία, η επιστημονική επιτροπή που θα συσταθεί από το Υπουργείο Αργοτικής Ανάπτυξης θα αποφανθεί σχετικά με τα αίτια της καρπόπτωσης και θα κρίνει αν τελικώς οι ζημίες που παρατηρούνται εντάσσονται στον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.
Στην περίπτωση που η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφανθεί ότι δεν τίθεται θέμα εφαρμογής του Κανονισμού Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. για τις φετινές καταστροφές στη σοδειά των ροδακίνων υπάρχει πάντα η δυνατότητα διεκδίκησης των αποζημιώσεων δια της δικαστικής οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more