Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΚΕ: 5 Ειδικότητες έκλεισαν στην Πέλλα

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΚΕ 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Κλείνουν δεκάδες τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης εκφράζεται έντονα και στο χώρο της εκπαίδευσης. Η «κανονικότητα» της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας πέρα από τις χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών, την υποχρηματοδότηση των σχολείων, χτυπά ιδιαίτερα το χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης.

Στην υπ΄ αριθΦ12/134644/Δ4/08-08-2017(Β΄ 2891) υπουργική απόφαση καθορίζεται ελάχιστος αριθμός για την ύπαρξη και λειτουργία τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Η ίδια η υπουργική απόφαση βάζει σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των μαθητών στις ειδικότητες και τους τομείς των ΕΠΑΛ που θέλουν να ακολουθήσουν, καθώς εκατοντάδες μαθητές αναγκάζονται να αλλάξουν τομέα ή σχολείο ή και να σταματήσουν το σχολείο, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Το Υπουργείο αναγκάστηκε την Πέμπτη (21/9/2017), μπροστά στην αγανάκτηση και τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών για την κατάσταση, να εγκρίνει ένα μεγάλο αριθμό από τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ.

Ωστόσο, στη Κεντρική Μακεδονία δεν εγκρίνονται και ουσιαστικά κλείνουν δεκάδες τμήματα, που αφορούν σε πάνω από 300 μαθητές.
Συγκεκριμένα:
 Τομείς και ειδικότητες κατά νομό στην Κεντρική Μακεδονία που δεν έχουν εγκριθεί

Περιφερειακές Ενότητες

Τομείς

Ειδικότητες

Μαθητές

που φοιτούν

ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης

1

10

50

ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης

3

18

 112

ΔΔΕ Ημαθίας

1

 3

20

ΔΔΕ Κιλκίς

2

 3

23

ΔΔΕ Πέλλας

3

 5

41

ΔΔΕ Πιερίας

1

11

48

ΔΔΕ Σερρών

 

 7

37

ΔΔΕ Χαλκιδικής

 

 1

 6

Σύνολο

11*

58*

337

 

Να σημειωθεί πως τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τομείς και ειδικότητες που οι μαθητές, μετά από πιέσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις αρχικές τους επιλογές.

Συνολικά στη Θεσσαλονίκη στα 31 πλέον ΕΠΑΛ που απέμειναν λόγω περικοπών δεν εγκρίθηκαν 4 τομείς και 28 ειδικότητες της Γ΄ τάξης που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα με αριθμό παιδιών κάτω από τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια που έχει καθορίσει το υπουργείο.

Στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας δεν εγκρίθηκαν 7 τομείς και 30 ειδικότητες.

Σε κάποια σχολεία, μιλάμε για ουσιαστικό κλείσιμο όπως το 12Ο ΕΠΑΛ στη Μοναστηρίου (Π.Ε. Θεσσαλονίκης), όπου από τα 5 ολιγομελή τμήματα δεν εγκρίθηκε κανένα. Ενώ στο νυχτερινό ΕΠΑΛ της Κατερίνης, το μοναδικό στη Π.Ε. Πιερίας, οι μαθητές ωθούνται στο να σταματήσουν το σχολείο!

Το αποτέλεσμα είναι ότι για 337 μαθητές από όλα τα ΕΠΑΛ της Κεντρικής Μακεδονίας η αβεβαιότητα αν θα συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο τους και να παρακολουθούν την ειδικότητα που επέλεξαν, συνεχίζεται…

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην κλείσει κανένα τμήμα, τομέας ή ειδικότητα στα ΕΠΑΛ της Κεντρικής Μακεδονίας;




Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής


Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more