Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ- Β΄ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΥΣΑΛΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΡΠΗ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Η δεύτερη συνάντηση Προυσαλιωτών πραγματοποιήθηκε στην Πολυκάρπη Αλμωπίας, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του εφημέριου του χωριού π. Χοροζάνη Κωνσταντίνο, του δημάρχου Αλμωπίας κ. Δημητρίου Μπίνου, αλλά και όλων των κατοίκων του χωριού. Η πρώτη ήταν πέρυσι στην Καβάλα.
Το πρωί στην καθιερωμένη θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Πολυκάρπης,  έδωσε ξεχωριστή λαμπρότητα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης  κ.κ. Ελπιδοφόρος,  που συλλειτούργησε μαζί με τον π. Κωνσταντίνο Χοροζάνη και άλλους πατέρες. Ακολούθησε η επιμνημόσυνος δέηση,  για τα θύματα των Προυσαλιωτών  κατά τη διάρκεια των διώξεων και του ξεριζωμού από τη μανία των τούρκων.
Ο Σεβασμιότατος, απευθυνόμενος στο ποίμνιο του, το οποίο βρίσκεται σκόρπιο σε όλη την Ελλάδα,  ζήτησε  γνωριμία, ένωση και συνεργασία. Χαρακτηριστικά είπε ː
« Το ποίμνιο είναι σκορπισμένο αλλά διακατέχεται από το ίδιο πνεύμα και κουβαλάει τον ίδιο πολιτισμό. Όλοι οι σύλλογοι που κατάγονται από την Προύσα να οργανώσουμε ένα δίκτυο,  να επικοινωνούμε, να έχουμε ένα συντονιστικό όργανο και να μη χανόμαστε. Το δένδρο της Ρωμιοσύνης είναι αρχαίο,  μεγάλο, και οι ρίζες του στη Μικρασία  ήταν βαθιές και δυνατές. Κατόρθωσε να ριζώσει αλλού επειδή βρήκε φιλόξενη γη, ελεύθερη και χριστιανική. Ο άνθρωπος χωρίς τον πνευματικό  και  εκκλησιαστικό του πολιτισμό  είναι φτωχός. Είμαστε λαός με ταυτότητα, υπερήφανος για την καταγωγή μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας,  που τον προσφέραμε  στην  παγκόσμια ανθρωπότητα. Η μνήμη της καταγωγής δεν πρέπει  να γίνεται αιτία μίσους αλλά δημιουργικότητας ».
Στην Προύσα σήμερα ζουν χιλιάδες χριστιανοί που δεν είναι όμως Έλληνες (Ουκρανοί, Βούλγαροι, Γεωργιανοί, κά ). Μέσα στις προτεραιότητες, της εκεί Μητρόπολης, είναι και η αγορά και ανακαίνιση εκκλησιών. Χαρακτήρισε την Τουρκία ασφαλή χώρα και προσκάλεσε τους Προυσαλιώτες, αλλά και ολόκληρο τον Ελληνισμό,  να την επισκέπτονται.
Ο πρόεδρος του φιλοπρόοδου συλλόγου Πολυκάρπης ΄΄Ο Αριστοτέλης΄΄, κ. Καφετζής  Γιώργος, έδωσε το στίγμα της νεολαίας και φάνηκε πως δεν έχει χαθεί η φλόγα του Ελληνισμού. Παλεύει σκληρά με πενιχρά έσοδα να κρατήσει τη γνήσια Ελληνική παράδοση. Χαρακτήρισε αυτός ο νέος, και  του αξίζουν χίλια συγχαρητήρια, πολύ σημαντική την επιβίωση των πολιτιστικών συλλόγων,  γιατί μεταφέρονται   ήθη και  έθιμα από τους παλαιότερους στις νεότερες γενιές. Χαρακτηριστικά ανέφερε ː« Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης θέλει μια Ελλάδα χωρίς ιστορία, χωρίς παράδοση, χωρίς πολιτισμό, χωρίς θρήσκευμα. Στο χέρι όλων μας είναι να αντισταθούμε σε ότι δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων ». Ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές της  επιτυχημένης διοργάνωσης για την ανιδιοτελή τους προσφορά.   
Ο δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος, στο χαιρετισμό του προς τους παρευρισκομένους μεταξύ των άλλων είπε ː « Ο δήμος Αλμωπίας στηρίζει κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην ανάδειξη της παράδοσης, του πολιτισμού και της λαογραφίας ». Ευχαρίστησε όλους εκείνους που δούλεψαν ανιδιοτελώς για την επιτυχία του ανταμώματος, και πρώτα απ όλους τον π. Κ. Χοροζάνη, τον φιλοπρόοδο σύλλογο ΄΄Ο Αριστοτέλης΄΄, τους εθελοντές, τους φορείς, τους φιλοξενούμενους συλλόγους, τους Δημάρχους, τον κόσμο που παραβρέθηκε εκεί, τον κ. Γ. Γκλαβάκη που διέθεσε προσωπικά του αντικείμενα  για την έκθεση, τη ΔΗΚΕΑ, την αντιδημαρχία καθημερινότητας που συντήρησε το κτίριο του πνευματικού κέντρου καθώς και το τοπικό συμβούλιο για τη συνεργασία.
Ο κ. Γ.  Γκλαβλάκης καταγόμενος από την περιοχή συμμετείχε και σαν χορηγός. Αρχικά δώρισε στον Σεβασμιότατο  τον όρκο του Μ. Αλεξάνδρο σε CD.  Αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Προύσα με τη βαριά βιομηχανία. Ζήτησε    να γιορτάζεται, από όλους μαζί, η γενοκτονία των  Ελλήνων της Ανατολής και μεταξύ των άλλων είπεː « όταν εμμένουν στις θέσεις τους οι τούρκοι ː ένα κράτος, μια γλώσσα και μια θρησκεία, τότε δεν μπορούν να ενταχθούν στην Ευρώπη. Τώρα η Ελλάδα περνάει μια μεγάλη οικονομική κρίση, πιο μεγάλη , όμως, είναι η κρίση θεσμών και αξιών. Ξεχνάμε τις πατρίδες μας, τις αξίες μας και τα ιδανικά μας. Εμείς κάνουμε μια νέα γενοκτονία, ξεριζώνουμε τις ψυχές μας. Ας αφυπνιστούμε! ».
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΙΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ː
Από τη χορωδία και το χορευτικό συγκρότημα Προυσαλιωτών
 Καβάλας χοροί και τραγούδια.
Χοροί από τη Πανελλήνια ένωση Κουβουκλιωτών ΄΄Ο όσιος Βαράδατος εκ Προύσης΄΄ από τα Σέρβια Κοζάνης.
Χοροί από το φιλοπρόοδο Σύλλογο Πολυκάρπης ΄΄ Ο Αριστοτέλης΄΄
Παράλληλα στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε λαογραφική έκθεση.
Η επόμενη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more