Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Θετικός κατ’ αρχήν ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου καθώς και ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Χασάπης στην πρόταση του βουλευτή για ίδρυση Σχολής ΤΕΙ ή Τμημάτων Ζωικής και Φυτικής παραγωγής στα Γιαννιτσά – Διετείς Πανεπιστημιακές σχολές για αποφοίτους ΕΠΑΛ σε Έδεσσα και πιθανά σε Αριδαία και ΣκύδραΟ Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε με  τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον Πρύτανη του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρη Χασάπη στο περιθώριο της συνόδου Πρυτάνεων των ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην ΑΣΠΑΙΤΕ στην Αθήνα.
Ο βουλευτής επανέλαβε στον Υπουργό την θέση του για την ανάγκη η Πέλλα να συμμετέχει στην Δημόσια Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση με κάποιες σχολές ανάλογες με τις παραγωγικές της δραστηριότητες και δυνατότητες. Η Πέλλα προσφέρεται για την σύνδεση της Εκπαίδευσης με την Έρευνα και την πρακτική άσκηση των σπουδαστών. Είναι διαχρονικά από τους αδικημένους Νομούς όσον αφορά την χωροταξική δομή των ΑΕΙ και ΤΕΙ με άμεσες επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία.
Σε αυτή την συγκυρία υπάρχουν δύο σημαντικές δυνατότητες:
1.    Να αναπτυχθεί στην περιοχή των Γιαννιτσών Σχολή ή Τμήματα Ζωικής παραγωγής και φυτικής παραγωγής.
Η ύπαρξη και η ανάγκη αναβάθμισης του Ινστιτούτου Ζωικής Έρευνας στην Παραλίμνη Γιαννιτσών ( που έχει 11 ερευνητές και διαχειρίζεται 3000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων παραχωρημένων κατά χρήση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και σημαντικό αριθμό ζώων ) μπορεί να εξασφαλίσει την σύνδεση της Εκπαίδευσης και Έρευνας μαζί με την δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης των σπουδαστών σχολής ή τμημάτων ΤΕΙ που μπορούν να ιδρυθούν στα Γιαννιτσά ή μέσα στο Ινστιτούτο της Παραλίμνης.
2.    Ίδρυση αποκεντρωμένων Διετών Πανεπιστημιακών σχολών για αποφοίτους ΕΠΑΛ ( που θα ανήκουν σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας) στην Έδεσσα και πιθανά σε Αριδαία και Σκύδρα
 Έχει ψηφιστεί από τον Αύγουστο στη Βουλή η ίδρυση σχολών για διετείς σπουδές στο πλαίσιο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ των αποφοίτων ΕΠΑΛ.  Δηλαδή τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ θα έχουν μία προνομιακή πρόσβαση σε ένα διετές πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα δίνει επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων ώστε να μην ταλαιπωρούνται όπως γίνεται σήμερα με τα ΙΕΚ. Θα είναι τμήματα ακαδημαϊκά εξαιρετικά αναγνωρισμένα και θα ανταποκρίνονται σε πάρα πολλές από τις τοπικές ανάγκες που υπάρχουν
Ο Υπουργός είπε στον βουλευτή ότι κατ’ αρχάς είναι θετικός, φυσικά απαιτείται μελέτη και συνεννόηση με τις Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας.
Ζήτησε από τον βουλευτή μετά τις γιορτές να τον επισκεφτεί στο Υπουργείο για να συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα και να δρομολογηθούν ενέργειες και συνεννοήσεις με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας προς την κατεύθυνση αυτή. 

βιβλιοθήκη του ΕΕΕΕΚ Γιαννιτσών μπορεί να επικοινωνήσει με το σχολείο, γιατί πραγματικά το καλύτερο και διαχρονικότερο δώρο είναι το βιβλίο, για το οποίο η συγγραφέας Μαρία Ξανθοπούλου ανέφερε:

«Το βιβλίο είναι ένα δώρο που δεν μπορείς να το αδειάσεις. Το διαβάζεις μία φορά, το διαβάζεις δεύτερη και τρίτη και εκείνο δεν αδειάζει. Πάντα έχει κάτι νέο να σου προσφέρει!»
Καλές Γιορτές σε όλους, με Υγεία, Διάθεση Προσφοράς και Δημιουργικότητα.


Γράφει η Κάκια Παυλίδου
Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more