Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ




ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ
                                 
Μετά την καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας και τις ευχές για τη νέα χρονιά,  
διαπιστώθηκε απαρτία και  ξεκίνησε το δημοτικό συμβούλιο στην Αλμωπία.
Αρχικά έγινε αναφορά στο  ψήφισμα για τη στήριξη του επαναπατρισμού της Αφροδίτης της Μήλου, με τις υπογραφές όλων, για να μπορεί η  Ελλάδα να τη διεκδικήσει.
 Το θέμα που κυριάρχησε αυτή τη φορά ήταν ː ΄΄Η λήψη απόφασης για την στήριξη καμπάνιας με τίτλο ΄΄ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  ΣΗΜΑΙΝΕΙ  ΕΛΛΑΔΑ΄΄
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ː
Αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων. Μεταξύ άλλων τόνισε πως,   η Μακεδονία είναι Ελληνική, ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ανά τους αιώνες και πρόσθεσε πως, χρειάζεται να υπάρχει ομοψυχία Ελλήνων, ο λαός έχει υποφέρει από τις διχόνοιες και τις διαιρέσεις, δε θα ήταν καλή  η εικόνα προς τα έξω της μη ομοφωνίας και δεν μπορούμε να δεχτούμε το όνομα Μακεδονία σε άλλο κρατίδιο,  γιατί μετά από 50 ή 100 χρόνια  θα έρθουν τα μεγάλα συμφέροντα και θα πουν γιατί έχετε δύο Μακεδονίες ελάτε να κάνουμε μία. Όπως έγινε στη Σερβία, όπου ήταν ένα ισχυρό κράτος   το διαίρεσαν και το κατακερμάτισαν για τα δικά τους συμφέροντα και, συνέχισε ο κ. Μπίνος,  γι αυτό δε δεχόμαστε την ύπαρξη του όρου Μακεδονία στο γειτονικό κρατίδιο, γιατί μπορεί τώρα να μας καθησυχάζουν αλλά όλα αυτά τα θέματα θα τα βρούμε μπροστά μας. Δεν είναι τα οικονομικά προβλήματα  που στοίχησαν στη χώρα αλλά  τα εθνικά.
Στη συνέχεια εξέφρασε τη διαπίστωσή του πως, η εξωτερική πολιτική και η διπλωματία της χώρας υστερεί με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν προβλήματα.
 Η ΠΕΔ και ΚΕΔΕ  στηρίζουν τη μη ύπαρξη του ονόματος της Μακεδονίας στο γειτονικό κράτος.
Και τελειώνοντας την εισήγησή του πρόσθεσε μεταξύ άλλων ː Οφείλουν οι γείτονες  να ορθοποδήσουν,  αλλά όχι σε βάρος ενός άλλου λαού. Θα πρέπει να σεβαστούν την  ιστορία μας, όπως και εμείς τη δική τους. Ο λαός μίλησε,  η συγκέντρωση ήταν μεγάλη, όμως, έγινε προσπάθεια να μην ακουστεί όλη αυτή η παρουσία.   Σαν δήμος μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω πράγματα όπως,  να  επισκεφτούμε τον πρόεδρο της δημοκρατίας  για να δώσουμε το μήνυμα ενός ακριτικού δήμου.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΠΑΣΟΗ ː Χαρακτήρισε ανύπαρκτη και αναποτελεσματική τη δημοτική αρχή και μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως,  ευτελίζει καθημερινά την τοπική αυτοδιοίκηση με  αυτά που βιώνουν  οι δημότες, για να καταλήξει πως,  η παράταξή του τιμωρήθηκε   και  θα έρθει  η ώρα  τιμωρίας της τωρινής δημοτικής αρχής, αφού ο κόσμος έχει νου και κρίση για τη μη ύπαρξη αξιοκρατίας που αφορούν  πράξεις του δημάρχου.  Συμφώνησε, όμως, με την εισήγηση του κ. Μπίνου για το Μακεδονικό και πρόσθεσε πως, πρέπει να δοθεί επιτέλους λύση και να μην διαιωνίζεται το θέμα, αφού ο κόσμος στη Θεσσαλονίκη έδειξε τι πρέπει να γίνει.
Σχετικά με το αποχετευτικό, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το χρόνο που ξεκίνησαν οι εργασίες, δηλ. μέσα στο χειμώνα και, αναρωτήθηκε  πότε επιτέλους θα κλείσουν  οι λακκούβες.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΜΠΑΤΣΗ ː Ευχαρίστησε  μορφωτικούς συλλόγους και  πολίτες για τη συμμετοχή τους στη Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε πως, το θέμα είναι εθνικό γι αυτό χρειάζεται  κοινή γραμμή και τα κόμματα οφείλουν να ακούσουν και να καταλάβουν. Τελειώνοντας είπε ː «  Ας ψηφίσουμε το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου γιατί το αισθανόμαστε και όχι γιατί βολευόμαστε ».
ΠΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΚΟΓΙΟΥ ː Χαρακτήρισε  πολύ λυπηρό που σ αυτή τη κρίσιμη φάση δεν υπάρχει ενιαία εξωτερική πολιτική στα κόμματα και τους βουλευτές, αφού όλοι  έχουν την τάση να περιμένουν να καρποφορήσουν οφέλη για τους ίδιους ή για τα κόμματά τους και συνέχισε πως, ο  λαός της Μακεδονίας που ξέρει να υπερασπίζεται εδάφη και αξίες έδωσε την απάντηση και το μήνυμα σε οποιονδήποτε εντός ή και εκτός Ελλάδος σκέφτεται να πράξει οτιδήποτε άλλο. Συνεχάρη όλους που συμμετείχαν σ αυτή την προσπάθεια και επεσήμανε πως, εάν δε δοθεί  οριστική λύση μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν προβλήματα. Τέλος,  τόνισε πως, οι γηγενείς Μακεδόνες γνώριζαν περισσότερες γλώσσες, σαν ακρίτες και φύλαρχοι των Ιερών Χωμάτων της Πατρίδας μας.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ː Σχετικά με το αποχετευτικό  είπε πως, μέχρι το Φεβρουάριο θα έχουν τελειώσει τα σκάμματα και  οι αποκαταστάσεις  θα ξεκινήσουν και για την πληρότητα του έργου σειρά έχει ο βιολογικός.  Υπάρχουν τα χρονοδιαγράμματα που υλοποιούνται σ αυτό το σημαντικό έργο. Όσον αφορά το Μακεδονικό  είπε πως, το μήνυμα πρέπει να το πάρουν οι πολιτικοί και είναι ένα ισχυρό χαρτί για να το χρησιμοποιήσουν  ώστε να φύγει ο αλυτρωτισμός  από το σύνταγμά τους και τα υπόλοιπα, καθώς και, να μην μπει η λέξη Μακεδονία στην ονομασία του κρατιδίου.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ ː Σχολίασε την πρόσφατη  απόφαση του δημάρχου να ορίσει αντιδήμαρχο τον κ. Χρήστο Χουρσόγλου  και τον συνεχάρη για την μεγαλοψυχία του αφού, τον επέλεξε μετά  τις πολλές και επικριτικές  συγκρούσεις στο πρόσωπο του δημάρχου από τη μεριά του κ. Χουρσόγλου και κατά τη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων.  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Τ.Δ  Πολυκάρπης, όπου κουβαλήθηκαν 18 φορτηγά μπάζα στο παρελθόν από κάποιο σπίτι,  αλλά το σπίτι συνεχίζει να έχει πρόβλημα. Για τα 11 σκυλιά που φιλοξενεί  παρενέβη η φιλοζωική αλλά το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει. Έθεσε, επίσης, το πρόβλημα με τις λακκούβες, που πραγματικά απασχολεί όλη τη δημοτική περιφέρεια και ζήτησε άμεση λύση τους επόμενους μήνες.  Ρώτησε σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα των απλήρωτων πρώην εργαζομένων στα Λουτρά και αν λύθηκαν τα προβλήματα στο κέντρο υγείας.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ː Συμφώνησε για το Μακεδονικό.  Παρατήρησε πως,  το αποχετευτικό είναι θέμα που προβληματίζει την πόλη της Αριδαίας και η αποκατάστασή του έχει  κακοτεχνίες. Επειδή  θεώρησε πως δε γίνεται κάτι σωστά, ζήτησε  στοιχεία από τούς επιβλέποντες  τη διαχείριση του έργου των εκσκαφών και των επιχωμάτων που γίνονται.
Ακόμα παρατήρησε πως πρέπει να είναι μέσα στη μελέτη ο τρόπος  διαχείρισης των υλικών εκσκαφής.
 Ο κ. Ασβεστόπουλος και στο παρελθόν είχε ζητήσει να ενημερωθεί για το θέμα χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Επέμενε πως υπάρχει συγκεκριμένη περιγραφή στην μελέτη  για την εκσκαφή και τα υλικά αυτής. Έχει την αίσθηση ότι γίνεται πρόχειρα και όχι σύμφωνα με τη μελέτη. Μίλησε και για το ζήτημα της καθαριότητας, όπου πρέπει να υπάρχει καθημερινά ένα αυτοκίνητο που να καθαρίζει και να πλένει τους δρόμους από τη σκόνη. Ενδιαφέρθηκε επίσης για την άρδευση, τα προβλήματα του κέντρου υγείας και ζήτησε κατάλογο έργων.  
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ ː  Συμφώνησε με όσα είπε ο δήμαρχος σχετικά με το Μακεδονικό.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ.  ΙΩΑΝΝΗ ΟΥΡΓΑΝΤΖΟΓΛΟΥ ː  Ζήτησε η ΣΑΤΑ-χρηματοδότηση να μοιραστεί αναλογικά σε όλα τα χωριά και στη συνέχεια, σε σχέση με το Μακεδονικό, απευθυνόμενος προς τον κ. Μπίνο του είπε τα εξής ː « ζητάτε να πάτε στην Αθηνά ενώ δεν πήγατε στη Θεσσαλονίκη ».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ.ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ ː Συμφώνησε με το δήμαρχο στο εθνικό ζήτημα. Ζήτησε από τη δημοτική αρχή να αποκαταστήσει τις ζημιές  που προέκυψαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, με τα σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα, στο Τοπικό Διαμέρισμα  Δωροθέας
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗː Συμφώνησε με τον κ. Μπίνο και πρόσθεσε ότι ː
« Πρέπει να μάθουμε την ιστορία μας, δεν μπορούμε να παραδώσουμε ένα όνομα ιστορικό από αρχαιοτάτων χρόνων συνυφασμένο με τον Ελληνισμό. Δίνοντας το κάνουμε ακόμη μια φορά τον   Ελληνισμό  Ελλαδισμό, πράγμα ανακόλουθο σε όλα αυτά που μετέφερε και σχεδίασε ο Μ. Αλέξανδρος, δημιουργώντας τον μεγαλείο του Ελληνισμού στα Ελληνιστικά χρόνια ». Ζήτησε  επαγρύπνηση.
ΟΜΙΛΙΑ κ.ΓΙΩΡΓΙΟΥ  ΔΟΝΤΣΙΟΥ ː (  Αντιπρόεδρος Κεντρικής Μακεδονίας Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων ) Βρέθηκε στην αίθουσα του Δ.Σ με σκοπό να ενημερώσει  τα μέλη σχετικά με το ψήφισμα και είπε τα εξής ː  « Τέλη Νοεμβρίου ενημερωθήκαμε από την Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ- μετά από συνάντηση που είχαν με τον κ. Κοτζιά-  όσον αφορά την οριστική λύση της ονομασίας των Σκοπίων για το ότι, τώρα είναι η στιγμή όπου ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να εκφράσει την άποψή του ». Επίσης  είπε πως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μ.Σ. έχει κάνει αίτημα για την απόσυρση  εργασίας η οποία προσπαθεί να αποδείξει ότι οι ντόπιοι πληθυσμοί των Σερρών και της Δράμας είναι σλάβοι  και συνέχισε λέγοντας πως, οι γείτονές μας  πρέπει να πάρουν ένα όνομα που να ανταποκρίνεται στην εθνολογική τους σύσταση, η οποία είναι ː 40% αλβανοί, οι περισσότεροι είναι βούλγαροι,  ένα μικρό ποσοστό είναι έλληνες, οι περισσότεροι είναι σλάβοι και πρόσθεσε πως ː «  Ζητούμε να δοθεί μία ονομασία η οποία δεν θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Με τα σενάρια που κυκλοφορούν Άνω Μακεδονία, Σλαβομακεδονία, κά, θα φύγει το μπροστά και θα μείνει σκέτο Μακεδονία, και εκτιμούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα αποσταθεροποιηθεί η  ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, οι νεώτερες γενεές,  να ζήσουν σε ένα σταθερό περιβάλλον…    Δ εν είμαστε εμείς που θα δώσουμε το όνομα στο κράτος των Σκοπίων, είμαστε όμως  εμείς που  θα απαιτήσουμε να υπάρχει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ψηφίστε περί μη χρήσεις του όρου Μακεδονίας ούτε με συνθετικά ούτε με παράγωγα. Αυτό το έχουν πραγματοποιήσει αρκετοί δήμοι…Και οι 59 δήμοι  έχουν βάλει το αίτημα αυτό, το οποίο ξεκίνησε από την Ομοσπονδία. Μαζί   με την Ομοσπονδία είναι ː η Παμμακεδονικές ένώσεις ː  ΗΠΑ, Καναδά, Αφρικής, Ευρώπης, οι τέσσερεις παμμακεδονικές της Αυστραλίας και πάρα πολλές εντός Ελλάδος ».
Τέλος, διαβάστηκε το ψήφισμα από τον πρόεδρο του ΔΣ  και, ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ  ΟΜΟΦΩΝΑ. ΑΥΤΗ  ΕΙΝΑΙ  Η  ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΠΟΥ  ΕΔΩΣΕ  ΤΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΑΛΜΩΠΙΑΣ  ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more