Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Στην Κωσταντινούπολη και στο Ζωγράφειο Λύκειο βρέθηκε ο Σύλλογος Μικρασιατών Πέλλας η Μπίγα!

Στις εκδηλώσεις για τα 125 χρόνια του Ζωγράφειου Λυκείου στην Κωσταντινούπολη έδωσαν το παρόν μέλη του συλλόγου Μικρασιατών Πέλλας η Μπίγα. Μάλιστα στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η χορωδία του Ζαππείου Γυμνασίου-Λυκείου, η χορωδία του Ζωγράφειου Γυμνασίου, η χορευτική ομάδα του Ιερού Ναού Τριών Ιεραρχών, ο Σύλλογος της Ένωσης Ποντίων Λαγκαδάς και Περιχώρων, ο Αθλητικός σύλλογος Οι Πελάγοι Νομού Χανίων, η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και φίλων, ο Σύλλογος Ποντίων ΑΧΕΠΑ Πεδανιός Διοσκουρίδης, η καλλιτεχνική στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδας, ο χορευτικός όμιλος Καλαμαριάς Βορεάδες, η χορωδία Εκδοτικού Οίκου Ιστός, η χορωδία Κοράλ Ιστανμπούλ, η χορωδία BAU και η χορωδία του ιδρύματος Ανταλλαγέντων της Λωζάνης.
Τα μέλη του συλλόγου επισκέφτηκαν και άλλα γνωστά μνημεία της Κωνσταντινούπολης αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου και συμμετείχαν στον Μέγα Πατριαρχικό Εσπερινό. Ο Οικουμενικός Πατριαρχής Βαρθολομαίος έδωσε την ευλογία του σε όλη την αποστολή.
Παρακάτω ακολουθούν στοιχεία του συλλόγου των Μικρασιατών Πέλλας η Μπίγα: 


Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πέλλας «η Μπίγα» ιδρύθηκε το 2002 από μια ομάδα δραστήριων πολιτών του νομού Πέλλας, κυρίως όμως της Έδεσσας και των περιχώρων της, που τους ένωνε η κοινή μικρασιατική τους καταγωγή από το χωριό “Πηγαί” της Μικράς Ασίας, στις όχθες του Γρανικού ποταμού (τη Μπίγα, όπως την έλεγαν οι παππούδες μας).

Τον Μάρτιο του 2005 το καταστατικό τροποποιείται και ο σύλλογος πλέον διευρύνεται, καθώς μετονομάζεται σε “Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Πέλλας”. Η διακριτική ονομασία (η Μπίγα) έμεινε στη σφραγίδα “τιμής ένεκεν” για να θυμίζει σε όλους τους πρώτους ιδρυτές.

Έδρα του συλλόγου είναι η Έδεσσα.

Κύριος σκοπός του συλλόγου είναι η διαφύλαξη, προαγωγή και διάδοση των μικρασιατικών εθίμων και ιστορίας εν γένει, καθώς και η περισυλλογή και διάσωση λαογραφικού υλικού σχετικού με την ζωή των Μικρασιατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more