Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Η 8Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ - ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΙΣΚΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε  με ευχές, λουλούδια, γλυκά, δώρα, καρδούλες, χωρίς να ξέρουν οι περισσότεροι τι ακριβώς σημαίνει αυτή η γιορτή.
Πως όμως ξεκίνησε και ποιο είναι το πραγματικό νόημά της;
Πηγαίνουμε πίσω στο 1857 όταν, στις 8 Μαρτίου στη Ν. Υόρκη, εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας και ραφτάδικων διαμαρτυρήθηκαν και διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αφού εκείνη την εποχή  τα δικαιώματα των γυναικών ήταν περιορισμένα και η ισότητα των δύο φύλων ανύπαρκτη. Με την κίνησή τους αυτή απαίτησαν λιγότερες ώρες εργασίας (16 ώρες εργάζονταν ),  ανθρώπινες συνθήκες  και καλύτερους μισθούς, σαν των ανδρών.  Οι εργοδότες αντέδρασαν  με ομαδικές απολύσεις και προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν όσες  γυναίκες  ηγήθηκαν στις απεργίες.  Μετά από διαταγή  πραγματοποιήθηκε επέμβαση της αστυνομίας και είχε σαν αποτέλεσμα να χυθεί αίμα.
Το βασικό είναι πως οι διαδηλώσεις αυτές είχαν επιτυχία αφού στη συνέχεια έφεραν θετικά αποτελέσματα.  Έτσι άρχισε να κτίζεται σιγά σιγά το οικοδόμημα  ανάδειξης  των προβλημάτων και διεκδίκησης των δικαιωμάτων  του γυναικείου φύλου, για να φτάσουμε στο σήμερα. Βέβαια, ακόμη δεν είναι έτσι όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά όλο  κάτι γίνεται και, λιθαράκι λιθαράκι, κτίζεται η ισότητα.   
Τα Ηνωμένα Έθνη  γιόρτασαν για πρώτη φορά την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας το έτος 1975 και το 1977 σε γενική συνέλευση ανακήρυξαν την 8η Μαρτίου ως ημέρα του Ο.Η.Ε για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.
Σήμερα οι περισσότεροι αγνοούν όλα όσα συνδέονται με την ημέρα αυτή και το πραγματικό νόημα της γιορτής.  Κάναμε μια σύντομη αναδρομή έτσι για να μην ξεχνιόμαστε και χάνουμε το νόημα μέσα από τα λουλούδια, τις καρδούλες και τα γλυκά, βέβαια, και αυτά χρειάζονται.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more