Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018

Aπόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις απολύσεις εγκύων    
Η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών (μέλος της ΟΓΕ) καταγγέλλει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που έκρινε «νόμιμη» την απόλυση εγκύου από την ισπανική επιχείρηση «Bankia» το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων.  
     Καταγγέλλει το σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με το οποίο η απόλυση εγκύων μπορεί να γίνεται με τη «βούλα» του νόμου αρκεί ο λόγος της απόλυσης που επικαλείται η εργοδοσία να μην αφορά την εγκυμοσύνη.
        Η απόφαση προστίθεται στα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχονται τα δικαιώματα των γυναικών τόσο στη μητρότητα όσο και την εργασία από τις κυβερνήσεις, την ΕΕ, τους θεσμούς και τα όργανά τους που με τους νόμους, τις οδηγίες και τις αποφάσεις τους φροντίζουν να είναι τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων «λυμένα» ώστε να ξεφορτώνονται ό,τι θεωρείται «κόστος» και βαρίδι για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.
       Το νέο χτύπημα στο δικαίωμα των εργαζόμενων γυναικών στη μητρότητα συμπληρώνει το τοπίο της εργασιακής ζούγκλας, των «ιδιωτικών συμφωνητικών» ανάμεσα σε υποψήφιες εργαζόμενες και εργοδότες πως δεν θα δημιουργήσουν οικογένεια, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν κάθε λίγους μήνες και δεν ανανεώνονται ποτέ όταν η εργαζόμενη μείνει έγκυος. Είναι όλα αυτά περιπτώσεις που πολλές γυναίκες που διαβάζουν τώρα αυτές τις γραμμές καθρεφτίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό, τα όνειρα τους για τη ζωή.
     Αποδεικνύεται ακόμα μία φορά ότι  οι αποφάσεις των δικαστηρίων και οι κοινοτικές οδηγίες όχι μόνο δε διασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών,  αλλά τα  τσακίζουν,  με γνώμονα την θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά τα δικαιώματα μπορούν να κατακτηθούν μόνο με την αγωνιστική διεκδίκηση και  πάλη των γυναικών μέσα από τα εργατικά σωματεία, μέσα από το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα.


Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών (μέλος της ΟΓΕ)

Επικοινωνία: 6949705232, 6908393507

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου