Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ ΔΕ ΓΙΝΕΣΑΙ


ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Ο Μορφωτικός Σύλλογος των Προμάχων διοργάνωσε ημερίδα στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Ίδρυμα της Αριδαίας με θέμα την Μακεδονική Παράδοση της Αλμωπίας. Κεντρικός ομιλητής ο κ. Κωνσταντίνος Νιχωρίτης, καθηγητής  στο τμήμα βαλκανικών- σλαβικών και ανατολικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επίσης, ο  κ. Γεώργιος Τάτσιος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων  και ο εκπαιδευτικός κ. Ιωάννης Γεωργίου.
Ο σκοπός της ημερίδας σχετίζεται με τη διατήρηση και μετάδοση της πολιτιστικής  κληρονομιάς, όπως αυτή μεταλαμπαδεύτηκε από τις παλαιότερες γενεές.
Η διατήρηση σημαίνει  και  προστασία από την εισαγωγή στοιχείων  που προσπαθούν να την αλλοιώσουν, τις περισσότερες φορές με δόλο. Πραγματικά, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια τέτοια τάση από ύπουλες δυνάμεις του εξωτερικού που προσπαθούν να εισάγουν στον πολιτισμό των Μακεδόνων στοιχεία που είναι ξένα προς την Μακεδονική Παράδοση, μόνο και μόνο για να μπορούν αργότερα να αποδείξουν διάφορα και να διεκδικήσουν εδάφη.
Γι αυτό και οι τρεις ομιλητές επέστησαν  την προσοχή, σ αυτούς που διδάσκουν  και γενικά σ αυτούς που εμπλέκονται  με τη διαφύλαξη  και τη μετάδοση   της Μακεδονικής Παράδοσης, άρα σε  όλους τους Μακεδόνες, ώστε  τραγούδια που δεν ανήκουν στην Μακεδονική παράδοση,  αλλά και έθιμα,  να εμποδίζονται.
Στο άκουσμα του εύκολου ξεπουλήματος από την κυβέρνηση του ονόματος της Μακεδονίας στους σκοπιανούς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων ενεργοποίησε μηχανισμούς άμυνας που απορρέουν από το καταστατικό της.  Σε πρώτη φάση  προσπάθησε  με   τη συλλογή υπογραφών  να αμυνθεί ( πάνω από 200.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν ), έπειτα ζητήθηκε από όλα τα δημοτικά συμβούλια της Μακεδονίας να εκδώσουν ψήφισμα για τη μη χρήση του όρου Μακεδονία, στη συνέχεια  ήρθαν τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στη συνέχεια προχώρησε σε  δημόσιες διαβουλεύσεις, όπου προσκαλούντο και οι βουλευτές να πάρουν θέση, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν πάρει θέση αλλά ούτε καν παρουσιάστηκαν οι περισσότεροι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων . Τα αποτελέσματα όλων αυτών των ενεργειών στάλθηκαν στους 300 βουλευτές,  στον καθένα ξεχωριστά και  σε συνδυασμό με τις δηλώσεις και γενικά τη στάση του καθενός για το ζήτημα.
Οι εκτιμήσεις λένε πως το θέμα ήρθε στο προσκήνιο επειδή το ζήτησαν εξωτερικοί παράγοντες που έχουν συμφέροντα  και  επειδή μέσω των υπογραφών των μνημονίων,  από ΝΔ- ΠΑ.ΣΟ.Κ- ΣΥ.ΡΙΖ.Α- Ποτάμι, η χώρα έχει απολέσει την εθνική της κυριαρχία,  είμαστε με το πιστόλι στο κρόταφο και  μόνο με μαζικές κινητοποιήσεις  στο πλαίσιο του συντάγματος ανατρέπεται αυτό.
Αν και κατέστη σαφές πως δίνοντας το όνομα παραχωρούμε εθνότητα, γλώσσα, παράδοση σε ένα ξένο λαό  και ταυτόχρονα ανοίγουμε πληγές στο σώμα της Πατρίδας μας, εν τούτοις  αυτό δε έπεισε την κυβέρνηση- προφανώς με κάποια ανταλλάγματα- που  δε συγκινήθηκε καθόλου με τη θέληση του λαού η κατά τα άλλα δημοκρατική εξουσία.      
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more